Árvíz Pakisztánban, Kínában, tüzek Kanadában

Pakisztán északnyugati részén immár 1100-ra nőtt az áradások áldozatainak száma – jelentette az AP hírügynökség tegnap a katasztrófavédelem egyik tisztségviselőjére hivatkozva. A szám még tovább nőhet, mert a mentőalakulatok további 27 ezer embert próbálnak biztonságba helyezni, főleg Pesavar, Csárszada és Nausera városokban és környékén, miután több mint húszezret már sikerült kimenteni az árterületekről. Az ENSZ becslése szerint az áradások egymillió embert sújtanak az ázsiai országban.

Kínában ugyancsak több száz halottat követeltek az esőzés kiváltotta áradások az elmúlt hetekben. Mint a China Daily vasárnap közölte, a mentőalakulatok és a katonák eddig 5365 vegyi anyaggal teli, illetve üres hordót „halásztak” ki abból a mintegy hétezerből Kína északkeleti részén a Songhua folyóból, amelyeket a megáradt víz és földcsuszamlás sodort el. A folyó szennyezett lett, de a mérések szerint egyelőre csak kis mennyiségű vegyi anyag került a vízbe a hordókból.

Ezer tűzoltó küzdött az elmúlt napokban az erdőtüzekkel Kanada nyugati parti, Brit Columbia nevű tartományában – jelentette washingtoni tudósítónk. A helyiThe Vancouver Sun beszámolója szerint mintegy ezer helyszínen 40 ezer hektárnyi erdő vált már a lángok martalékává. A szakértők szerint a tüzek kialakulásához nagymértékben hozzájárul, hogy igen kiszáradt a növényzet, alig pár milliméter (Vancouverben: fél milliméter) eső esett egész júliusban, a szokásosnak a töredéke. A legtöbb tüzet nem emberi gondatlanság, hanem villám okozza. Több helyen evakuálási rendelet van érvényben, több mint száz főt kellett kitelepíteni. Csütörtökön a kanadai tűzoltóság egy helikoptere, szombaton este pedig egy vízszóró repülőgépe zuhant le, utóbbi két pilótájának halálhírét megerősítették. Eközben az Egyesült Államokban is, így Los Angeles környékén bozóttüzekkel küzdöttek a lánglovagok két helyszínen, de a kanadaiaknál jóval kisebb területen.

Idős embereket evakuálnak Nauserából
Idős embereket evakuálnak Nauserából
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.