Szakítás Berlusconi módra

Tizenhat éve tartó politikai házasság bomlott fel Rómában Silvio Berlusconi kormányfő és a képviselőházi elnök Gianfranco Fini között. Berlusconi az Északi Ligával folytatja a kormányzást.

Politikai abszurd az olasz kánikulában. A római parlament nyári munkájának utolsó napján a Silvio Berlusconi és Gianfranco Fini „kettős” által tavaly alapított Szabadság Népe (Pdl) kormánypárt bizalmatlanságát fejezte ki a képviselőház elnökével szemben, és egyben felfüggesztette Fini legközelebbi embereinek tagságát. Fini egyelőre megmaradt a törvényhozás alsó házának élén, miniszterei még nem léptek ki a kormányból. Hívei viszont máris saját frakciót alakítottak Jövő és Szabadság néven.

– Az olasz jobbközép csúnyán leszerepelt. A védekezést megtagadva zártak ki! A miniszterelnök úgy járt el, mintha az ország saját vállalata, ő pedig az ügyvezető igazgató lenne! – reagált fáradt arccal az 58 éves politikus a kormányfőtől elszenvedett (ki)rúgásra.

Szavai szerint hívei továbbra is támogatják a kormányt, amíg a kabinet a 2008-ban közösen nyert választás programját követi. Berlusconi felszólítására, hogy mondjon le a törvényhozás elnöki posztjáról, Fini azzal replikázott: őt a képviselők választották meg erre a tisztségre, ahonnan a kormányfő nem távolíthatja el. Azzal viszont tisztában van, nem lesz könnyű együtt dolgoznia az őt bojkottáló kormányzati erőkkel. Fini parlamenti emberei szünet nélkül számolják egymást: a képviselőházban 34 fős frakciót tudnak felállítani, a szenátusban tíz tagút. Ez jelenleg elég a kormánytöbbség esetleges megszüntetéséhez. Kérdés, a képlékeny helyzetben hányan maradnak a parlament szeptemberi kezdéséig.

Ami biztos, hogy vége az 1994 óta tartó Berlusconi–Fini szövetségnek. A volt Nemzeti Szövetség (AN) vezetője kezdetben Berlusconi egyetlen lehetséges utódjának tűnt. Később az egyedülinek, aki képes megdönteni a negyedszerre kormányfő „Lovag” egyeduralmát.

A képviselőház elnökeként a neofasiszta szélsőjobbról fokozatosan középre tartó Fini alternatívát keresett a koalícióban. A volt külügyminiszter bírálta a kormány bevándorlási politikáját és Berlusconi függőségét az Északi Ligától. Felelősségre vonást sürgetett azon korrupciósbotrányok és maffiavádak kapcsán, amelyek a Berlusconi köréhez tartozó minisztereket is érintették. Keresztbe tett a kormányfő által szorgalmazott sajtótörvénynek is. Az újságírókat és kiadókat börtönnel fenyegető rendelkezés elvérzett.

A két politikus rég nem titkolta kölcsönös ellenszenvét: kiabálásukat az áprilisi Pdl-kongresszuson az olaszok egyenes televíziós közvetítésben hallhatták. – Mi az, ki akarsz rúgni? – kérdezte akkor Fini. Berlusconi most igennel válaszolt.

Határozott lépésemégismeglepetés. Egyes elemzők szerint a Finivel való szakítás őt is gyengíti, a sértődött miniszterelnök negatív benyomást kelt a választókban. Mások ünnepelnek, végre visszatért a kompromiszszumra nem hajlandó Berlusconi. – Elegem volt! Nehezebb volt Finitől elválni, mint a feleségemtől! – fogalmazott a jövő hétre további magyarázatot ígérő kormányfő.

A 73 éves Berlusconi döntött. Ha tőle függ, nem Fini lesz az utódja, a Liga veszi át a stafétát. Fini feladata a Berlusconi ellenes jobbközép tábor megszervezése. Az általa vezetett „harmadik pólus” támogatottságát a felmérések 22 százalékra teszik.

Távol egymástól. Berlusconi (lent középen) hátat fordított a házelnöki székben ülő Fininek
Távol egymástól. Berlusconi (lent középen) hátat fordított a házelnöki székben ülő Fininek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.