Görög benzinfrász a turistákon

A kormány mozgósítási parancsa sem rendítette meg a görög közúti fuvarozókat. A sztrájk sok ezer autós turistát ott rekesztett, üzemanyag híján nem tudnak hazautazni, akik autóval indultak nyaralni Hellászba.

A fuvarozók szervezetei folyamatosan tárgyalnak az athéni kormánnyal, hogy a kabinet vonja vissza a számukra előnytelen lépéseit. Mindenekelőtt a fuvarozói engedélyek árának csökkentését és a szállítási piac megnyitását nehezményezik. A görög fővárosban a kamionosok egy csoportja összecsapott a rohamrendőrökkel is. A katonai behívóval egyenértékű rendelkezést a nemzetgazdaság fenntartása érdekében adták ki, elvileg a kamionok elkobzását is elrendelhetik. A kormány – írta a Kathemerini jobboldali liberális lap online kiadása – folytatja az ágazat szabályozásának liberalizálását, de hajlandó adókedvezményekről tárgyalni a fuvarosokkal. A kamionosok az elfogadott törvény visszavonását követelik. A görög kormány azon EU-s megállapodás alapján módosította a törvényt, amely százmilliárd eurós hitelkerettel támogatta meg a fizetésképtelenség közelébe került görög államot.

Athén körzetében csak a benzinkutak tíz százalékába szállítottak üzemanyagot. A görögök hozzászoktak a hasonló hely zetekhez, de az országban rekedt külföldi autós turistákat ez sokkal érzékenyebben érinti. Dr. Kaizinger Tibor athéni magyar konzul lapunknak elmondta, némileg javulni látja a helyzetet. Több benzinkút kinyitott és egy-másfél órás várakozás után feltöltik a kocsikat. Van, ahol csak 30–40 litert lehet tankolni. A konzult naponta több tucat turista keresi meg. Tudják, hogy a nagykövetség üzemanyaggal nem segítheti őket, de tanácsokat kérnek. A Görögországban rekedt magyarok számáról nincs adat, a diplomata több százra becsülte számukat. Kaizinger bízik benne, hogy a sztrájk hamarosan véget ér, hiszen a görög nemzetgazdaság számára a turistaforgalom életfontosságú.

A készpénzt kedvelik a nyitva tartó kutak

Teljes a bizonytalanság Görögországban – számolt be lapunk helyszínen tartózkodó munkatársa. Jó hír, az autópályákon általában a benzinkutak 70–80 százaléka működik, de jobban teszi az ember, ha hitelkártya helyett készpénzzel fizet. A sztrádákon kívül viszont szinte alig lehet nyitva tartó benzinkutat találni. A leállósávon gyakran teherautók vesztegelnek, sofőr híján: valószínűleg őket már leállásra kényszerítette az üzemenyaghiány. Senki sem tudja, hogy a sztrájk meddig tart: hétfő este még csak egynapos munkabeszüntetésről volt szó, azóta folyamatosan ígérgetik, hogy helyreáll a rend.

Érdekes módon a sztrájk egyelőre nem érezteti hatását sem az üzletek kínálatán, sem az autóforgalmon. Járnak a helyi buszok is, a társaságok állítólag saját kúthálózatot használnak, mint a mentők, a rendőrség és a tűzoltóság is.

A görögök egy része sem aggódik: bár munkatársunk igyekezett lassan hajtani, hogy autója minél kevesebbet fogyasszon, mellette nem egy kocsi suhant el 130-cal.

Ami viszont szemmel látható: brit vagy német turista alig van Görögországban. Hiába remélte Athén, hogy az idegenforgalomból származó bevételekkel lehet majd betömni a költségvetés lyukait.

A mostani hírek pedig valószínűleg csak rontanak a helyzeten.

Kamionosdüh a rohamrendőrök által védett görög szállítási minisztérium athéni épülete előtt
Kamionosdüh a rohamrendőrök által védett görög szállítási minisztérium athéni épülete előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.