Ellenzék a hitvesi ágyban

Egyfolytában azt kérdezem magamtól, ez az ember valóban alkalmas a miniszterelnöki posztra? Nem más, mint Kan Nobuko, a júniusban beiktatott japán kormányfő 64 éves felesége tette fel e kérdést a napokban megjelent „Te vagy a miniszterelnök, s akkor mi fog változni Japánban?” című könyvében.

– Otthon is van ellenzékem – ütötte el ezzel a tréfás megjegyzéssel a 63 éves Kan Naoto a választ az újságírók kérdéseire a könyvről. Nobuko, aki közel négy évtizede él házasságban férjével, nem titkolja: sok szempontból megkérdőjelezi párja alkalmasságát a világ második számú gazdasági hatalmának vezetésére a globális válság közepette.

A könyvben könnyed és ironikus hangnemben csipkelődik. E stílus jellemző a japán középosztálybeli párokra a nyilvánosság előtt, miközben a szomszédot dicsérni illik. Érződik egyben a szigetországi átlagasszonyokra már kevésbé jellemző méltóság is, amit férje júniusi beiktatásakor a sajtónak abban foglalt össze: „Kész vagyok mindenben támogatni feleségként, az önállóságomhoz azonban ragaszkodom”.

Nobuko azt sem hallgatja el, hogy férje nem veszi ki részét a házimunkából, nem tud főzni, nincs stílusérzéke az öltözködéshez. Pozitívumként említi ugyanakkor, hogy két gyerekükkel sokat törődött, mesélt nekik. Ám ennek kapcsán is tesz egy kis szúrást: ez a jó beszélőkéje a spontán politikai megszólalásaikor hatásos, ám megbicsaklik, ha protokollszöveget kell felolvasnia. A közösen töltött, Naoto 1998-as félrelépését is „túlélő” évek alapján úgy érzi, férjéből hiányzik az igazi államférfiúi adottság. Inkább azokhoz a „könnyebb fajsúlyú” politikusokhoz hasonlít, akik mostanság mozognak a felszínen.

Nobuko könyvéből kiderül, az asszony számol azzal, hogy a first lady szerepköre nem lesz tartós. Kan Naoto négy év alatt Japán hatodik kormányfője. Két héttel ezelőtt, a felsőházi választásokon Demokrata Pártja (DPJ) – amely a fél évszázados liberális demokrata (LDP) vezetést tavaly szeptemberben váltotta le –elveszítette többségét. Szeptemberben esedékes a DPJ pártelnöki választása. Ha Kant teszik felelőssé a legutóbbi választási kudarcért, és ezért lecserélik, akkor a kormányrudat is át kell adnia. Mióta a Kan házaspár beköltözött a miniszterelnöki rezidenciára, a feleség nem vásárolt új bútorokat, csupán néhány nyári ruhát a protokolleseményekre – írta az AP.

Nobuko nem az első japán first lady, aki könyvet írt. Ezt már megtette Hatayoma Yukio exkormányfő felesége, Miyuki is – akinek műve nem nélkülözött álomszerű-ezoterikus történeteket sem –, de ő inkább csak dicsérte férjét.

Kan Nobuko könyve 60 ezer példányban jelent meg, s az eladások miatt máris terveznek egy újabb kiadást. A japánoknak láthatóan tetszik, hogy miniszterelnökük felesége nem csupán otthon az úr – mint a japán háziasszonyok általában –, hanem határozott és kritikus véleménye van az ország dolgairól, így pozícióban lévő férjéről is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.