Barack Obama az almáspite-sávban

Obama öt nővel kacarászott egy ülőgarnitúrán, miközben Amerika dolgozott. Hivatalban lévő amerikai elnök korábban nem volt napközbeni talkshow vendége.

Szokatlan dolgot láthattak, akik napközben bekapcsolták a televíziót Amerikában: Barack Obama – egy előző nap felvett adásban – hölgykoszorúba „fonva” csevegett az egyik nagy országos csatornán. A napokban 49 éves amerikai elnök korábban szerepelt már ugyan az ABC The View (A Nézet) című talkshow-jában, ám akkor még csak készült a Fehér Ház bevételére.

Meg is kapta kritikusaitól: nagyon ráér, miközben külföldi állam- és kormányfők, hazai politikusok, üzletemberek, lobbisták és egyszerű polgárok hada áhítozik arra, hogy tíz percet szánjon rájuk az életéből. (Csendben tegyük hozzá: ami a magyar miniszterelnök fogadását illeti, ez az új washingtoni módi szerint már az alelnök reszortja.) Az elnök „nagyon elfoglalt”, díszvacsorát például másfél év alatt összesen két külföldi tiszteletére adott.

Naptára szerint Obama még a következőket tette aznap a lassan Amerikában is uborkaszezonba hajló időszakban: beszédet mondott az oktatásról, megtartotta havi értekezletét „háborús kabinetjével” Afganisztánról, Joe Biden alelnökkel ebédelt, meghallgatta a napi elnöki tájékoztatót, aláírt két törvényt, este a Demokrata Párt egyik rendezvényén vett részt. Miért is ne férne még bele a női talkshow is? A The View révén a Fehér Ház éppen azon rétegek nappalijába találhatott utat, amelyek képviselői más csatornára kapcsolnak, ha Obama épp egy sajtótájékoztatón vagy védősisakos munkások gyűrűjében beszél.

Persze mint a több fő szempont – életkor, bőrszín, politikai irányultság – szerint műgonddal összeválogatott kérdezői, így a liberális színésznő, Whoopi Goldberg vagy a konzervatív Elisabeth Hasselbeck gondoskodtak is róla: el lehet itt századjára is magyarázni, miért nem vonul ki az USA Afganisztánból, vagy hány munkahelyet hozott a gazdasági élénkítő csomag.

Legfeljebb egy kicsit „habosítani” kell a tartalmat, amíg a kedves néző bekészíti a következő mosást-öblítést. Megtudhattuk, hogy Obama nem hivatalos Chelsea Clinton – az exelnök–külügyminiszter házaspár lánya – szombati esküvőjére, és nem ő, hanem egy huszonéves titkár küldözgeti a nevében a Twitter-üzeneteket.

A talkshow-ról is elmondható: éppolyan amerikai, mint az almás pite. Legfeljebb érdemes fontolóra venni a The New York Times tévékritikájának végkövetkeztetését: a „csökkenő hozadék” törvényének megfelelően nem kell túl sűrűre venni az ilyen fellépéseket.

Obama a délelőtti tévés hölgykoszorúban. Azaz Whoopi Goldberg (balról), Barbara Walters, Joy Behar, Sherri Shepherd és Elisabeth Hasselbeck társaságában
Obama a délelőtti tévés hölgykoszorúban. Azaz Whoopi Goldberg (balról), Barbara Walters, Joy Behar, Sherri Shepherd és Elisabeth Hasselbeck társaságában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.