Rómeó prágai küldetésben

Csehországban tevékenykedő orosz hírszerzőt leplezett le nemrég a prágai katonai elhárítás, a Moszkvának dolgozó kém egy cseh őrnagynővel tartott fenn szoros kapcsolatot – írta szerdai számában a Mladá fronta Dnes.

A prágai napilap szerint három tábornokot – köztük a cseh vezérkari főnök helyettesét – elbocsátottak a hadsereg kötelékéből. Érdeklődésünkre Jan Pejsek, a cseh védelmi minisztérium szóvivője nem kommentálta, de nem is cáfolta a cseh napilap értesüléseit.

A Mladá fronta Dnes úgy tudja, hogy a pszichológusi diplomával rendelkező őrnagynő különböző időben a tábornokok hivatalvezetője volt. Ekkor ismerkedett meg a kettős állampolgárságú Robert Rachardzsóval, aki évekkel ezelőtt a prágai börtönparancsnokságon kapott pszichológusi állást. Feladata a megfelelő börtönőrök kiválasztása volt. A múltban elhíresült hírszerzők, az úgynevezett Rómeók gyakorlatát követve, állítólag intim kapcsolatba került a csinos őrnagynővel, aki államtitkokat tartalmazó anyagokkal is dolgozott.

Rachardzso időközben már Oroszországba távozott. A hölgy ugyancsak külföldről üzent, hogy nem tudta, kivel tart „szakmai kapcsolatot”.

Karel Pacner szerint a Csehországban ügyködő orosz hírszerzőket immár nem elsősorban az észak-atlanti katonai szövetséggel kapcsolatos információk érdeklik, hiszen a NATO és Oroszország partneri kapcsolatokat létesített. Az ismert prágai biztonságpolitikai szakértő szerint Moszkva ügynökei főleg ipari kémkedést folytatnak, továbbá az állami vállalatok vezetésébe igyekeznek nekik megfelelő személyeket ültetni, akik akár a kormány döntéseit is befolyásolhatják. – Újabban rendkívüli módon érdeklik őket a Temelínben és a Dukovanyban működő atomerőmű tervezett korszerűsítésével kapcsolatos információk, mert orosz cégek szeretnének hozzájutni a több milliárd cseh korona értékű megrendeléshez – nyilatkozta Pacner.

Cseh katonanők lourdes-i zarándoklaton. Kedvelt célpontok Moszkva ügynökei számára
Cseh katonanők lourdes-i zarándoklaton. Kedvelt célpontok Moszkva ügynökei számára
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.