Hőség van, szieszta nincs Moszkvában

Csaknem kétezer fürdőző életét követelte ez elmúlt nyolc hét alatt az Oroszország európai részén tomboló kánikula. Szerdán a hőmérséklet a 39 fokot is megközelítette Moszkvában, ahol a város körüli tarlótüzek miatti szmog is nehezíti a lakók életét.

Az évszázados csúcsokat hozó hőség – amely már májusban és júniusban is rekordokat döntögetett – július végéig kitart, a mezőgazdaságban azonban mostanra már jelentős károkat okozott.

A 39 fokos hőségben a legális és illegális strandokat is ellepték a fürdőzők, akik közül csak Moszkvában a múlt hét végén 25 fő vesztette életét. Halálukat döntően a hőségben fogyasztott alkohol okozta, bár a múlt héten egy hajóbaleset rázta meg a közvéleményt: egy 25 éves lányt az egyik Moszkva környéki víztározóban (!) sodort el egy jacht, amely nagy sebességgel, indokolatlanul közel merészkedett a fürdőzőkhöz. (A kapitány magára vállalta a történteket, bár felmerült, hogy a 700 ezer eurós jachtot valójában a lehetséges vásárló vezette a próbaút során.)

A mentők riasztása harminc százalékkal nőtt, meghaladva a napi nyolcezret a fővárosban, ahol a szökőkutakat is ellepték a hűsölni vágyók. Bár a felfrissülésnek ez a módja nem megengedett, a rendőrség nem érvényesíti a tiltást, még Moszkva központjában sem.

A panellakások melegéből sokan a Moszkva-folyó mellé menekülnek éjszakára. Van, aki egyenesen az udvaron felállított sátorból megy munkába. A munkaadók enyhítettek az öltözködési előírásokon, lengébb ruházatot engedve meg a hivatalokban és a bankokban is. Több helyen rövidítettek a munkaidőn, vagy szabadnapot iktattak be a hétköznapokba, bár a parlament a saját utolsó munkanapján nem járult hozzá, hogy a hőségre való tekintettel a mediterrán országokban megszokott sziesztát hivatalosan is bevezessék Oroszországban.

A hőség következtében tízmillió hektáron semmisült meg a gabona, a búza ára akár a kétszeresére is szökhet, és drágulás várható a húspiacon is – figyelmeztet a Vedomosztyi orosz gazdasági napilap. A meleg gondot okoz a vízellátásban. Ez Moszkvát nem érinti, itt viszont fogyasztási rekordokat regisztrálnak. (Ny. G.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.