Távirati stílusban

Afrikai csúcs Kampalában

Az afrikai országok egységes fellépését sürgette a terroristák elleni harcban vasárnap Kampalában Yoweri Museveni ugandai elnök az Afrikai Unió csúcsértekezletét megnyitó beszédében. – Az iszlamista terroristákat ki kell űzni Afrikából – mondta az államfő. Az értekezlet résztvevői kétperces néma felállással emlékeztek meg a két hete az ugandai fővárosban történt két pokolgépes merénylet 76 halálos áldozatára. Kampalában július 11-én robbanószerkezetek léptek működésbe két szórakozóhelyen, ahol a vendégek tévén nézték a labdarúgó-világbajnokság döntőjét. Később a szomáliai al-Shabaab iszlamista szervezet vállalta magára a kettős merényletet. (MTI)

Al-kaidásokat fogtak el Irakban

Elfogták az Iraki Iszlám Állam nevű, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki „szárnyának” számító szervezet három vezető beosztású tagját, köztük az „állam” védelmi miniszterét – közölte vasárnap egy bagdadi katonai szóvivő. – Szálim Hálid az-Zavbajit csütörtök este fogták el Bagdad déli részén – mondta a szóvivő. Rajta kívül az északi Tikritben egy testvérpár, Dzsaber és Kaduri Rádi Hámisz az-Zaidi, az Iraki Iszlám Állam két „emírje” került a biztonsági erők fogságába. (MTI)

Putyin találkozója Janukoviccsal

Elsősorban az ukrán–orosz gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt a hét végén Krímben Viktor Janukovics ukrán államfő és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. A két államférfi Janukovics foroszi nyári rezidenciáján találkozott egymással. Janukovics a találkozó előtt kijelentette: egyesíteni kell Ukrajna és Oroszország erőfeszítéseit annak érdekében, hogy javuljon mindkét ország gazdaságának a színvonala. Vlagyimir Putyin emlékeztetett rá, hogy a tavalyi súlyos visszaesés után a két ország közti kereskedelem ismét fejlődésnek indult. (MTI)

Jeszenszky válasza a Washington Postban

Olvasói levél formájában Jeszenszky Géza egykori külügyminiszter, majd washingtoni nagykövet válaszát közli a The Washington Post szombati száma, reagálásként az amerikai lap hétfői, Orbán Viktort elmarasztaló szerkesztőségi cikkére. Ebben Jeszenszky „pontatlannak és méltánytalannak” nevezi a cikket, amely a volt magyar politikus szerint Magyarország és a Fidesz felületes ismeretéről árulkodik. Jeszenszky állítja: 2002-ben Orbán éppenséggel sikeresen szembeszállt a „magyarországi szélsőjobboldallal” (az idézőjel Jeszenszkytől való), és „hozzájárult képviselőik parlamentből való kiszorításához azáltal, hogy legyőzte őket a választásokon”. (Washingtoni tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.