Sokk a duisburgi tragédia után

A háborút képzelem ilyennek – mondta egy kétségbeesett fiatalember a Spiegel Onlinenak a duisburgi tragédia után.

– Nem hiszem, hogy el tudom valaha felejteni annak a halott nőnek a tekintetét – rázza a fejét egy fi atal lány. Szeme alatt elkenődött a festék, cipője hiányzik. A szombati Love Parade-on történt tragédia sokkolta Németországot. Vasárnap máris megkezdődött a nyomozás, de egyelőre mindneki óvatos a felelősök megnevezésével kapcsolatban. Angela Merkel kancellár és Christian Wulff államfő mellett XVI. Benedek pápa és JoséManuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is megdöbbenését, illetve részvétét fejezte ki.

A többségében fiatalokat vonzó táncos, zenés szabadtéri parádét több mint húsz évvel ezelőtt Berlinben alapították. 2007 óta a Ruhr-vidék különböző városaiban rendezték a jelentős anyagi reklámbevételt vonzó Love Paradeot: idén a duisburgi teherpályaudvar melletti területet jelölték ki erre a célra. Szakértők állítólag már korábban figyelmeztették a szervezőket, hogy a hely kicsi lehet: becslések szerint 1,4 millió ember érkezett a fesztiválra, de a körülkerített térség mindössze 300 ezer embert tudott befogadni. Ráadásul mindössze egyetlen, 300 méter hosszú alagúton keresztül lehetett megközelíteni: itt tört ki a pánik, amelyben 19 embert agyontapostak, több mint háromszázan pedig megsebesültek. – A barátom húzott ki a testek alól. Ha nem teszi, ott halunk meg mindketten – panaszolta a Die Weltnek egy helyszínen tartózkodó lány. A pánik okát egyelőre vizsgálják: hírek szerint a rendőrség, amikor rádöbbent, hogy a helyszín valóban szűk lesz ennyi ember befogadására, lezárta az alagút egyik oldalát. Ám bent ekkor már több ezer ember szorongott, sokan alig kaptak levegőt, mások a többiek fején át próbáltak kimásznak, végül pedig szó szerint elszabadult a pokol.

A szervezők állítják, ők minden elővigyázatossági intézkedést megtettek. Az alagutat korábban egy pánikkutató is vizsgálta, aki szerint semmi jel nem mutatott arra, hogy épp itt törne ki a vész: szerinte előre nem látható szerencsétlenségről van szó. Mások szerint a rendőrség képtelen volt rendet tartani: ha ez bebizonyosodik, annak komoly politikai következményei lehetnek.

A Love Parade-ot mindenesetre lefújták, és nagy valószínűséggel a jövőben sem rendeznek ezzel a baljós névvel rendezvényeket.

Menekülnek a technózenei fesztivál résztvevői
Menekülnek a technózenei fesztivál résztvevői
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.