Vád alatt a volt kormányfő

Vádat emeltek Szergej Sztanisev volt bolgár kormányfő ellen, mert elveszített hét titkos iratot. A politikus szerint a kormányfő rendelésére lépett az ügyészség.

Szép ajándékot kapott kormánya egyéves évfordulóján Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök. Az ügyészség a titkos ügykezelésben (TÜK) elkövetett hanyagsága miatt vádat emelt elődje ellen. Szergej Sztanisev, a bolgár szocialisták jelenlegi pártelnöke a vád szerint hét titkos iratot veszített el hivatali ideje alatt – legalábbis enynyi hiányzott a miniszterelnökség irattárából. A törvények szerint két év börtönre ítélhetik, de megúszhatja pénzbírsággal, tekintettel büntetlen előéletére. Az ügyről Boriszov egyébként már a múlt ősszel beszélt. Sztanisev azt nyilatkozta, hogy „illetlenség” egy korábbi miniszterelnököt úgy kezelni, akár egy TÜK-előadót. Azt is kifejtette, hogy az ügyészség nyilvánvalóan hivatali utódja megrendelésére cselekedett. Sztanisev tagadja, hogy elveszített volna bármilyen iratot, állítja, hogy az ügyet pitiáner módon kreálták politikai ellenfelei.

A jobbközép Boriszov-kabinetnek az elmúlt évben kevéssé sikerült megvalósítania nagyszabású ígéreteit. Pedig a volt rendőrtábornok, szófi ai polgármester valóságos megváltóként szerepelt a közvélemény szemében, s a választók benne látták azt a személyt, aki megszabadítja az országot a szegénységtől és nemzetközi rossz hírétől. A rossz hírt a felső szintű korrupció, a szervezett bűnözés, a maffiagyilkosságok sorozata okozta az elmúlt húsz évben. Az EU épp ilyen korrupciós ügyek miatt fosztotta meg Bulgáriát még Sztanisev kormányzása alatt több uniós támogatástól. Az elmúlt évben –állítják a Népszabadságnak nyilatkozó helyi elemzők – a helyzet alig változott. A rendőrség ugyan viszonylag gyorsan beavatkozott a maffiaügyekbe, s letartóztatott néhány közismert banditát, a bűnszövetkezeteket azonban nem sikerült felszámolnia. Egyébként, emlékeztetnek, ez Boriszovnak akkor sem sikerült, amikor tíz éve még a belügy közigazgatási vezetője volt. A globális gazdasági visszaesés súlyosan érintette Bulgáriát, s a kormányzat kénytelen volt súlyos megszorításokat alkalmazni. Tíz százalék körüli a munkanélküliség, a jövedelmek csökkentek. A tavalyi 5 százalék körüli GDP-visszaesés után az elemzők idén legfeljebb félszázalékos növekedést jósolnak.

A közhangulatot alig javította, hogy az ügyészség vádat emelt három korábbi kormánytag ellen. Sztanisev koalíciós kormányának volt minisztereit korrupciós ügyekkel vádolják. A jobbközép kormányt kínosan érintette, hogy újdonsült egészségügyi miniszterét hasonló okok miatt kellett eltávolítani. – A Sztanisev-ügy beleillik a kormányfő populista politikájába. Ellenségeket kell kijelölni, akik felelősek a bajokért. Ha nem sikerül az amúgy is kevéssé népszerű szocialista politikust eltávolítani, vannak más lehetőségek is, elsősorban a törökök – mondta lapunknak egy bolgár elemző, aki kérte, ne említsük a nevét. A kormányfő épp most jelentette ki, hogy fő ellenfelei nem a bolgár szocialisták, hanem a török kisebbséget képviselő DSZP (Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért). – Ez a párt a legalattomosabb ellenség – mondotta. Boriszov versenyben áll a szélsőjobboldali nemzeti radikális Ataka párttal, amely Törökország EU-tagságáról szeretne épp népszavazást rendeztetni.

Sztanisev visszautasítja a TÜK-vádat
Sztanisev visszautasítja a TÜK-vádat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.