Útlevél-mizériában az irokézek

Amerikában és Kanadában is a nemzeti hovatartozás kérdését vetették fel a lacrosse-világbajnokságra készülő indián válogatott utazási nehézségei; egyelőre nem engedték be őket Angliába.

Részleges amerikai engedékenység, kanadai és brit elzárkózás – az eredmény pedig: a politika újra rányomja bélyegét a sportra. E sorok írásakor egy negyvenhét fős irokéz küldöttség tagjai álltak tehetetlenül, kezükben törzsi papírjaikkal, miközben épp a lacrosse-világbajnokság nyitómeccsére voltak hivatalosak az ang liai Manchesterbe, a hazaiak ellen. Az indián eredetű sportág vébéje az egyetlen, amelyen a 125 ezres népet magába foglaló Irokéz Konföderáció önálló nemzetként vehet részt, mégpedig jó eredménnyel: négy éve például negyedikek lettek. Nem véletlen: indián eredetű sportról van szó, amelyben a kifejezetten kemény, „full-contact” férfi szakág játékszabályai igen eltérőek a nőihez képest – noha mindkettőt labdával és ütővel játsszák.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán egyszeri mentességet adott az irokézeknek: az USA hivatalos úti dokumentuma nélkül is elutazhattak volna az óceán túloldalára. Ám így már brit vízumra lenne szükségük, amit London csak akkor adna meg, ha az amerikaiak vállalnák az indián sportolók visszafogadását; ettől Washington elzárkózott. A helyzetet tovább bonyolította, hogy a csapat fele Kanadában él, és Ottawa csak a juharleveles útlevéllel engedné ki őket. – Mi nem vagyunk amerikai vagy kanadai állampolgárok. Azzal, hogy ezt teszik velünk, nem ismerik el a népet, ami vagyunk – mondta Jessica Shenandoah irokéz vezető, hozzátéve: az amerikai–kanadai határt is úgy kényszerítették rájuk, kettévágva ősi földjüket. A kanadai szeparatista Bloc Québecois parlamenti képviselője, Marc Lemay viszont helyeselte a fejleményeket. – Mindannyiunknak egy elismert ország, nem pedig egy nemzet útlevelével kell rendelkeznünk. Ha nem így lenne, akkor lenne baszk, québeci, skót vagy korzikai útlevél. Amennyire tudom, Québec még mindig Kanada része, és bár nagyon-nagyon szuverenisták vagyunk, kanadai papírra van szükségünk az utazáshoz – fogalmazott.

Joggal merül fel a kérdés: mivel az irokéz válogatott korábban is utazott a világbajnokságokra – amelyen egyébként most Magyarország az egyetlen visegrádi állam, amely nincs jelen –, miért most először kerültek útlevélmizériába a lacrosse-osok? Nos, ennek magyarázatát a szeptember 11-e utáni útlevélbiztonsági fejlesztésekben találjuk. Mostanra már az amerikai utazóknak azonosítócsippel kell rendelkezniük papírjaikban, az irokéz, úgynevezett Haudenosaunee törzsi útlevél pedig hagyományos, egyszerű dokumentum, amelynek egyes pontjait kézírással töltik ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.