Pozsony: igen is, nem is Görögországnak

A szlovák kormány tegnap rendkívüli ülésen határozott arról, hogy javasolja a pozsonyi törvényhozásnak a Görögországnak nyújtandó mentőcsomag, az úgynevezett európai pénzügyi stabilizációs mechanizmus (EFSF) elfogadását.

Ez annyit jelent, hogy 440 milliárd eurónyi uniós kezességből Szlovákia 4,7 milliárdot vállal. Azzal a feltétellel, hogy megszigorítják az uniós tagállamok államháztartásának az ellenőrzését. Iveta Radicová miniszterelnök egyúttal bejelentette: az előző kormány Brüsszelben tett ígérete ellenére a súlyos hazai árvízkárok és a feltételezettnél nagyobb költségvetési hiány miatt Pozsony nem tud 820 millió euró nyi gyorssegélyt nyújtani Görögországnak. Erről az indítványról is majd a pozsonyi parlament dönt.

A stabilizációs rendszer beindításához már csak Szlovákia jóváhagyása szükséges. Robert Fico még a szlovákiai választások előtt Brüsszelben rábólintott a mentőcsomagra és a gyorssegélyre is, ám két koalíciós partnerének és az ellenzéknek az elutasító magatartása miatt nem tűzték a pozsonyi parlament napirendjére ezt a javaslatot. Hivatalba lépése után Iveta Radicová és Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter Brüsszelben igyekezett rábírni az uniós vezetőket, hogy csökkentsék a hazájukra eső részt, ám ott közölték velük, hogy ha változtatnának a feltételeken, akkor az egész folyamatot újra kellene kezdeni, ami beláthatatlan következménnyel járna. JoséManuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pedig arra hívta fel a figyelmüket, hogy „az eurózóna-tagság nem csupán a közös valutában, hanem a felelősségben való osztozást is jelenti”.

 

Továbbra sem érkezett meg az ígért magyarországi segély

Továbbra sem tudni, mikor érkezik meg a magyar állam által a felvidéki árvízkárosultaknak ígért 50 millió forintos támogatás, amelyet a szlovákiai Magyar Koalíció Pártján (MKP) keresztül oszt szét a magyar kormány – írja az Új Szó című magyar nyelvű napilap csütörtökön. Berényi József, a párt újonnan megválasztott elnöke a lapnak azt mondta: semmilyen információja sincs az 50 millió forint érkezéséről. Csáky Pál, a párt korábbi elnöke két nappal a választások előtt azt nyilatkozta, hogy a pénz napokon belül megérkezik az MKP számlájára – az összeg viszont még mindig nincs itt. Berényi beismerte: máig nem tud semmit a milliós támogatás sorsáról. „Ezért is kértem találkozót Semjén Zsolt magyar kormányfő-helyettestől, erre a kezdeményezésemre viszont mindeddig nem kaptam választ” – nyilatkozta Berényi. Az Új Szó június végén tájékoztatott arról, hogy a pozsonyi magyar nagykövet által ígért támogatásról sem a magyar nagykövetségen, sem a budapesti kormányhivatalban nem tudnak – írja az MTI.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.