Kormányzói szignó a tekepályán

„Az emberek 13 százaléka véli úgy, hogy jól végzem a munkámat. Na, elmennek mind a p...-ba” – áll az egyik, titokban rögzített szalagon, amelyen Rod Blagojevich (képünkön) hangja hallatszik.

Az USA harmadik legnagyobb agglomerációját, Chicagót is magába foglaló Illinois állam volt – demokrata párti – kormányzójának most folyik a korrupciós pere, amelyben a vád által beidéztetett tanúk meghallgatása szerdán fejeződött be. Bár nincs szó a jelentős chicagói kontingenst felvonultató Fehér Ház érintettségéről a korrupciós vádak kapcsán, a tanúk által felsorolt szereplők között szokványosnak számít az egyaránt chicagói Rahm Emanuelnek, Barack Obama stábfőnökének vagy akár magának az amerikai elnöknek a neve.

Mint arról 2009 januárjában lapunk is beszámolt, az akkor 52 éves szerb-amerikai politikust Illinois törvényhozása – gyakorlatilag bíróságként működve – a Clinton–Lewinsky-ügyből is ismert ún. közjogi felelősségre vonással (impeachment) váltotta le, miután az FBI vizsgálatot indított ellene. Ezt megelőzően húsz éve végezte így utoljára kormányzó Amerikában. A mostani vallomásokból kiderül: Blagojevich heti mindössze pár órát töltött a munkahelyén – az állam fővárosa egyébként nem Chicago, hanem Springfi eld –, de akkor is előfordult, hogy inkább a mosdóban húzta ki az időt, csak tanácsadóival ne kelljen találkoznia. Utóbbiak közül az elszántabbak a tekepályára és a szabóhoz vitték utána a megvitatásra vagy kormányzói szignóra váró törvényjavaslatokat. Egy vallomás szerint Blagojevich – aki kormányzóként kinevezhette a szenátusból a Fehér Házba avanzsált Obama utódát – Oprah Winfrey „médiaszemélyiség” jelölését fontolgatta, ami kabinetfőnöke szerint őrült ötlet volt. Obama viszont Valerie Jarrettet, jelenlegi vezető tanácsadóját szerette volna ebben a székben látni, noha „Oprah” egyes források szerint egymillió szavazatot hozott neki a 2008-as demokrata párti előválasztásokon, amikor legyőzte Hillary Clintont. A széket végül egy Roland Burris nevű afroamerikai politikus – a Capitolium felsőházának jelenleg egyetlen színes bőrű tagja –kapta meg, akit a Blagojevichcsel való kapcsolata miatt később széles körben lemondásra szólítottak fel. Ezt kibekkelte, de nem indul újra a januárban megüresedő székért.

Mint korábban megírtuk, Blagojevichet két különböző ügyben is őrizetbe vették 2008 végén, miután az FBI szerint nyerészkedni kívánt Obama lemondásán. A másik ügyben a demokrata politikus a Chicago Tribune napilap szerkesztői közül az őt bírálók eltávolítását követelte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.