Véres kő egy pretoriai estéért

Tanúként hallgatja meg Naomi Campbellt Hágában – egyéves huzavona után a brit szupermodell végül beadta a derekát, és vallomást tesz a háborús bűnökkel vádolt Charles Taylor volt libériai elnök perében, tizenhárom évvel azután, hogy egy véres gyémántot fogadott el ajándékba Libéria akkori államfőjétől.

A hágai ügyészek szerint Taylor ezt a gyémántot – sok másikhoz hasonlóan – a Sierra Leone-i Forradalmi Egyesült Front (RUF) gerillaszervezettől kapta. Fizetségként az általa szerzett fegyverekért, amelyeket az ártatlan civilek meggyilkolásáról és megcsonkításáról hírhedt RUF az 1991–2002 között pusztító polgárháborúban vetett be.

Sokáig csak pletykaszámba ment a Hollywood környéki felső tízezer köreiben, hogy Campbell egy „véres gyémánt” tulajdonosa. Aztán Mia Farrow amerikai színésznő rátalált egy fényképre a saját karrierjéről készülő dokumentumfilmhez – Campbell szerencsétlenségére éppen az ABC televízió kamerái előtt. A képen Farrow mosolyog a brit szupermodellel, Taylorral és Nelson Mandela akkori dél-afrikai elnökkel.

Woody Allen régi múzsája ugyanis 1997-ben barátnőjével együtt hivatalos volt Mandela egyik pretoriai estélyére. Itt találkoztak Taylorral, akinek állítólag elég volt némi csevej és pár közös fotó, hogy gálánsan egy gyémánttal jutalmazza Campbell társalkodónői erényeit. Farrow szerint másnap a fekete szépség mesélte neki: az elnök emberei az éjszaka közepén ébresztették fel, s nyújtották az ajándéknak szánt drágakövet.

– Csak emlékszel, ha az egyik barátnőd ilyesmivel vág fel – mondta Farrow az ABC-nek. Az ENSZ Sierra Leonéval foglalkozó különleges bíróságát ezután kezdte érdekelni az ügy. Egy szemfüles hágai ügyész felkapta a fejét a történetre, és megpróbált kapcsolatba lépni Campbelllel, remélve, hogy a modell hajlandó tanúskodni Taylor 2006 óta tartó perében.

Bár Farrow ugyanerre készségesen rábólintott, az egyébként sem nyugodt természetéről ismert szupermodell kisebb ámokfutással utasította el a felkérést. Először a kamerát is a riporterre borítva viharzott ki egy interjúról, amikor az ABC az ajándékozásról kérdezte. Majd Oprah Winfrey showjában hüppögte azt, hogy esetleges tanúvallomása után családjának megtorlástól kellene tartania. Hága végül ráunt az időhúzásra, és idézést küldött Miss Campbellnek.

Sok választási lehetőséget nem hagytak neki: ha július 29-én nem jelenik meg a hágai törvényszék előtt Hágában, akár hétéves börtönre és kétmilliós pénzbüntetésre is számíthat. Az utóbbi súlyát csökkenti, hogy Sierra Leone-i pénzben, azaz leonéban számolják – átszámítva pedig körülbelül 500 amerikai dollárt tesz ki.

Campbell ügyvédei arra hivatkoznak, védencük aligha szolgálhat érdemi információkkal a Taylor elleni perben, hiszen – a csillogás iránti vonzalmán túl – semmi köze a Sierra Leone-i polgárháborúhoz. Az ügyészek szerint az ajándékozás is bizonyíték lehet. Taylor ugyanis váltig tagadja, hogy beszállt volna a nemzetközi gyémánt- és fegyverüzletbe. Ezt Campbellen kívül több olyan szemtanú is cáfolhatja, akik Viktor Buttal, a „halál kufárának” is hívott fegyverkereskedővel látták tárgyalni.

Alig egy hónappal az ominózus ajándékozás után, 1997 októberében Sierra Leonéban kötött ki egy fegyverszállítmány, amelyet a vád szerint a volt elnök Dél-Afrikában vett. Sztárallűrökért ő sem ment a szomszédba. Az egykori gerilla a meghökkentő „Anyámat is ő ölte meg. Apámat is ő ölte meg. Én mégis rá voksolok” szlogennel nyert 1997-ben. Hatalmát 2003-ig őrizhette, amikor megpuccsolták. Száműzetésbe kényszerült, de Nigéria kiadta a Nemzetközi Törvényszéknek. Hágában megszállta a vallási ihlet: fehér lepelben hallgatta végig a vádirat felolvasását. Csak anynyit mondott: Jézus Krisztust is gyilkossággal vádolták.

Naomi Campbell hamarosan esküre emeli a kezét
Naomi Campbell hamarosan esküre emeli a kezét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.