Sarkozy: hárítás egyenes adásban

Divat lett a közvetlen népi konzultáció. Legalábbis erre utal Nicolas Sarkozy francia elnök kezdeményezése, aki a facebookos profilján arra biztatta a franciákat, kérdezzenek tőle, amit csak akarnak. Az internetes levelezők megdolgoztatták az Élysée elektronikus postájának moderátorait. Mert hogy lehet civilizált, és az elnök tekintélyét sem aláásó stílusban átfogalmazni az olyan kirohanásokat, hogy „Elnök úr, mikor vall végre színt a Woerth–Bettencourt ügyben?” „Az ön médiához való viszonya emlékeztet Berlusconiéra, vagy a fasizmusra. Sajnálom, pedig bíztam önben mandátuma elején.” A profil kezelői néhány bátorító bejegyzéssel próbálták oldani a feszültséget: „Nicolas, ne engedd, hogy a szocialista összeesküvés elbátortalanítson!”

Franciaországban hetek óta másról sem szól a média, mint a Woerth–Bettencourt-ügyről. A családi perpatvarnak indult, majd súlyos politikai botránynyá dagadó incidens nem egyszerűen elterelte a figyelmet a Sarkozy által kiemelt társadalmikérdéskéntkezeltnyugdíjreformról, hanem egyenesen azzal fenyegetett, nem egész két évvel az elnökválasztás előtt Sarkozy elveszíti az ország irányítását. A kínos ügy főszereplője a L’Oréal kozmetikai birodalom 87 éves örököse – egyben Franciaország és egész Európa leggazdagabb asszonya –Liliane Bettencourt, valamint lánya, akik évek óta marakodnak az óriási vagyonon. A perpatvar mellékszálaként súlyos adócsalásokra utaló hangfelvételek szivárogtak ki a sajtóba. IdőközbenBettencourtasszony beismerte, hogy valóban vannak svájci bankszámlái. Sőt, a Seychelle-szigetek egyike is az övé, és ezeket a francia hatóságok elől eltitkolta, ám a biztosítékot mégsem ezek az információk verték ki. A port az kavarta fel, hogy a milliárdosnő alkalmazásában állt Éric Woerth felesége, azé a Woerthé, aki a jelzett időben költségvetésiminiszterként éppen az adócsalások ellen harcolt. Mármint nappal. Mert éjjel – legalábbis Bettencourt elbocsátott könyvelőjének rendőrségi vallomása szerint – pártjának pénztárnokaként vastag borítékokkal távozott a L’Oréal örökösének házából. A pénz, nem kevesebb mint 150 ezer euró, Sarkozy pártjának, az UMP-nek a kampánykasszájába vándorolt, miközben Franciaországban magánszemély egy pártnak évente maximum 7600 eurót adományozhat.

A Sarkozyvel hétfőn este élő adásban sugárzott televíziós interjú a megtépázott renomét volt hivatott helyreállítani. E célt szolgálták a külsőségek is: az Élysée udvara, az elnök ünnepélyes, sötét öltözete, válla fölött a francia nemzeti lobogóval. Igaz, hogy a többnyire oldott, adomázó Sarkozy most feszültnek tűnt. S az a hangsúly, amellyel „szégyennek” nevezte az illegális kampánypénzekre vonatkozó vádakat, sem hatott meggyőzően.

Furcsa hangulatban ünnepelhetik a Bastille lerombolásának mai évfordulóját a franciák: a kormány által tegnap elfogadott nyugdíjreform azt jelenti, hogy két évvel tovább dolgozhatnak, a nyugdíjkorhatár 62 évre emelkedik. Ha tüntettek, sztrájkoltak is ellene, valójában beletörődtek. A nyugdíjreform volt az utolsó ütőkártya, amivel Sarkozy elkerülhette, hogy pártja kihátráljon mögüle. Ám még nem győzött. A reformról a nemzetgyűlés októberben szavaz. S hogy a franciák mégse maradjanak „ünnepi ajándék” nélkül, arról Éric Woerth maga gondoskodott. Az elnök bizalmasa lemondott pártpénztárnoki posztjáról, ám a kormányban maradt. Utóbbi rossz döntésnek bizonyulhat. Vele a Bettencourt-számlák csak egyre vastagabbak lesznek.

Az elnök tagad minden vádat
Az elnök tagad minden vádat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.