Le Carré nem érti a mai kémeket

„Valaha a kémeket ügyek mozgatták. Volt kapitalizmus és volt kommunizmus. Lehetett választani. És persze ott volt még a pénz, a szex és a zsarolás...” Ezt írja John le Carré, a kémregény műfajának nagymestere, maga is volt brit hírszerző. Az író a bécsi kémcserét nézve vetette papírra kiábrándult sorait. Azon töpreng, vajon miért küldi még mindig idegenbe embereit Vlagyimir Putyin spionokráciája és, hogy miféle nagy ügyben hihettek a Bécsben kicserélt orosz tízek.

„Valaha a kémeket ügyek mozgatták. Volt kapitalizmus és volt kommunizmus. Lehetett választani. És persze ott volt még a pénz, a szex és a zsarolás...” Ezt írja John le Carré, a kémregény műfajának nagymestere, maga is volt brit hírszerző. Az író a bécsi kémcserét nézve vetette papírra kiábrándult sorait. Azon töpreng, vajon miért küldi még mindig idegenbe embereit Vlagyimir Putyin spionokráciája és, hogy miféle nagy ügyben hihettek a Bécsben kicserélt orosz tízek. A író valaha világot teremtett, s látnia kellett, hogy az ügynökök és ügyek hidegháborús világa lezüllött az elmúlt húsz évben. A szerző maga sem mentes a hidegháborús lelki traumáktól. Úgy véli, hogy az amerikai szélsőjobb és az ellenőrizhetetlen hírszerző ügynökségek sokasága akart zavart kelteni, épp amikor Obama javítaná a viszonyt az oroszokkal. Egyébként nem ő az egyetlen tekintély, aki hozzászól az ügyhöz. Van, aki azt mondja: a „vallásos nacionalizmus” értelmét vesztette a hidegháború után. James Bond egykori kalandjai is a semmiről szólnának már.

Sokak nem értik, minek az internet, a nyitott határok korában még „illegálisokat” beépíteni tengerentúli társadalmakba? Emlékeztetnek azonban: a hírszerzés több, mint a hírek összegyűjtése vagy titkos csomagok átvétele esőkabátos emberektől. A hálózatok ma a politikai és egyéb döntések titkos, akár nem is leírt motívumait kutatják. Paul R. Pillar, a Georgetown egyetem professzora (28 CIA-év van mögötte) írja, lehet, talán nem is kellene gúnyolódni az amerikai életbe belefeledkezett orosz kémek tevékenységének értelmetlenségén. A lebukott amatőrhálózat mögött talán működik egy (több) valóban hatásosan beépült profi csapat. Pillar szerint a lebukottakat a média mihasznának állítja be, de a profik alig buknak le. Egy másik szerző úgy véli, az egykori berlini Checkpoint Charlie-állomást, a kémcserék hagyományos helyét kellett volna választani.

De eltűnnek-e a most kicserélt „főszereplők”? Sokan esküdnének, hogy Anna Chapman, született Kuscsenko, a rőthajú kémnő, hamarosan visszatér a nyilvánosságba. Az egyik angolul és oroszul is megjelenő színes férfimagazin poszterlányaként láthatjuk majd – jósolják. Posztmodern kor, posztmodern kémek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.