Kúriában lakott a kettős ügynök

10518 Willow Vista Way, Cockeysville, Maryland. Ez az utolsó ismert amerikai lakcíme Alekszandr Zaporozsszkijnak. Az ingatlan-nyilvántartás szerint 2001-ben vette a házat 407 ezer dollárért (mai áron: 90 millió Ft). A ház csaknem 300 négyzetméteres kúria Washingtontól nem messze, három fürdőszobával. Amikor becsengetek, senki nem nyit ajtót. Egy fekete dzsip parkol a garázs előtt. Lehet, hogy nincsenek itthon, mindenesetre más riporterek azt tapasztalták: Zaporozsszkijék akkor sem nyitnak ajtót, ha otthon vannak. – Unjuk már kicsit ezt a műsort. A hétvégén a saját házamhoz sem tudtam felhajtani – legyint egy épp a felhőszakadásban hazaérkező szomszéd, de nem árulja el a nevét. Tart tőle, hogy újabb újságírókat hozok a nyakára. Ha így lesz, akkor tényleg kelepcébe kerülhet: Zaporozsszkijéké mellett az övé a másik abból a három házból, amely az eltévedő szemek elől elrejtve, az utca síkjához képest jóval mélyebben található és külön kis úton közelíthető meg. Egy kém elvégre tudjon ingatlant vásárolni.

Az 59 éves Zaporozsszkij egyike a négyeknek, akiket az Egyesült Államok pénteken elcserélt a tíz, Amerikában lefülelt orosz ügynökre. A moszkvai titkosszolgálat egykori alezredese ezzel megúszta 18 éves kényszermunka-büntetésének mintegy felét; erre azt követően ítélték Oroszországban, hogy –négy évvel az átállása után –2001 novemberében óvatlanul hazautazott. Őrizetbe vették és kémkedésért vonták felelősségre. Állítólag olyan, Moszkvának dolgozó nagykutyák lebuktatásában volt szerepe, mint Robert Hanssen és Aldrich Ames.

Galina, Zaporozsszkij felesége már nem él, de korábban férje ártatlanságát hangoztatta a The Los Angeles Timesnak nyilatkozva. – Hiheti-e bárki is józanul, hogy egy magát bűnösnek tartó ember, nemhogy olyasvalaki, aki hazaárulást követett el, bármikor is kockáztatná, hogy szabad akaratából hazatérjen? – tette fel a költői kérdést. Ha azonban így van, akkor továbbra sincs válasz a kérdésre: miből tudott egy mégoly fontosnak tartott orosz állami alkalmazott (mai áron) 217 millió Ftnak megfelelő összegért luxusházat venni Baltimore elegáns elővárosában? Ez még Zaporozsszkijék első itteni háza volt.

– Jó hely ez az Amerika, mi?! Két éve van itt, és máris kúriában lakik! – gondolta annak idején Scott Donahoo, egy másik szomszéd, amikor egy évtizede meglátta az éppen kertészkedő férfi t. Mint a The Washington Postnak elmondta, Zaporozsszkij azzal felelt a kérdésére, hogy mivel foglalkozik: nagyon unalmas a munkája, ami a számítógépéhez köti. – Soha nem jutott eszembe ez a kémdolog – így Donahoo, aki inkább arra gondolt, az erős orosz akcentussal beszélő szomszéd a pornóüzletben utazik: „mi mással lehet ennyit kaszálni?” Más környékbeliek viszont épp azzal vicceltek, hogy biztosan kém, olyan titokzatosan viselkedik.

A pere idején napvilágot látott orosz híradások szerint Zaporozsszkij 1970-ben kezdett a KGB-nél, éveket dolgozott Afrikában, majd a „Cég” latin-amerikai osztályát is vezette. Állítólag a 90-es évek közepén, a Jelcin-érában, amikor minden és mindenki eladó volt, kettős ügynökként dolgozott, majd Prágán át lépett le Amerikába. Itt udvarias, rendes családnak tartották őket. Galina mindig süteményt sütött a szomszédoknak karácsonykor.

Új személyazonosság a lebukott oroszoknak

Az orosz–amerikai kémcsere keretében Moszkvába visszaküldött orosz állampolgárok közül többen nevet kívánnak változtatni, élve a tanúvédelmi program által nyújtott lehetőségekkel. Az Interfax hírügynökség szerint az orosz kémek jelenleg Moszkvában tartózkodnak, és folyamatban van kihallgatásuk. A szakértők azt próbálják meg kideríteni egyebek között hazugságvizsgáló készülék segítségével, hogy az ügynökök közül ki és milyen körülmények között bukhatott le. Ha kiderül valamelyikükről, hogy komolyan hibázott, akár el is bocsáthatják az SZVR-től – mondta a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak a hírszerzésnél dolgozó forrása. Mindeközben tegnap őrizetbe vettek az Egyesült Államokban egy tizenkettedik személyt a leleplezett orosz kémhálózat kapcsán, de nincs elég bizonyíték, hogy bűnvádi eljárást indítsanak ellene. Az FBI tavaly ősz óta figyelte a 23 éves fiatalembert, aki orosz állampolgár. A bevándorlási szabályok megsértése címén fogták le, és várhatóan már kedden kitoloncolják. (MTI)

Egy kém tudjon ingatlant vásárolni
Egy kém tudjon ingatlant vásárolni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.