Basescu megadóztatná a román nyugdíjasokat

Traian Basescu sokadszorra gondolta meg magát. A román államfő korábban a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek csökkentésében, később az áfa emelésében vélte felfedezni az ország gazdasági stabilitásának megteremtését, mára viszont úgy véli, a két hete megnövelt áfát csökkenteni kellene, és helyette a nyugdíjakat kellene megadóztatni.

Az elnöki kapkodás nyomán kipattant legújabb ötlet egyik pártnak sem tetszik Bukarestben. Az ellenzék hevesen bírálta Basescut, s miközben a Szociáldemokrata Párt (SZDP) új parlamenti többség kialakítását (értsd: a Románia Magyar Demokrata Szövetség [RMDSZ] átcsalogatását) és előre hozott választások kiírását szorgalmazza, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) elnöke, Crin Antonescu egyenesen az államfő újbóli felfüggesztését javasolja.

Basescu azonban ezúttal nemcsak az ellenzéket, hanem a kormányzó Demokrata–Liberális Pártot (D–LP) is felháborította. Az elnök ugyanis az áfa megemeléséért a kormányt tette felelőssé, s így azt a látszatot keltette, mintha feszültség lenne a Cotroceni államfői palota és a Victoria kormánypalota között. A demokrata–liberális politikusok egyértelművé tették, hogy a továbbiakban nem kívánják szentesíteni Basescu ötleteit. Egyebek között azzal is érveltek, hogy a nyugdíjak megadóztatása az öt százalékkal megnövelt áfánál háromszáz millió euróval hozna kevesebbet a költségvetésnek.

Basescu legújabb elképzelése a nyugdíjasokat is megdöbbentette. Alig menekültek meg – az alkotmánybíróság jóvoltából – nyugellátmányaik 15 százalékos csökkentésétől, s az államfő máris 16 százalékos adót szeretne azokra kivetni. Ami azért is furcsa lenne, mert a minimálbér Romániában adómentességet élvez, ám az annál kisebb nyugdíjak így adókötelesek lennének.

Elemzők szerint a közfelháborodás szeptemberi kormánybukáshoz vezethet. Az SZDP máris készíti a bizalmatlansági indítványt, amelyet a liberálisokon kívül a hírek szerint a kormánykoalíció egyes képviselői is megszavazhatnak. Mások azonban úgy vélik, hogy ez csak Basescu és Emil Boc kormányfő újabb imázsjátéka a teljhatalom megtartása céljából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.