Minden hatalmat a népnek! – ígéri Cameron

Az új kormány átfogó reformja keretében több mint hatvan évvel ezelőtti alapítása óta a legjelentősebb változáson megy keresztül az egészségbiztosítás is.

Felpörgetett tempót diktál az alsóház július 29-én kezdődő nyári szabadsága előtt az új brit kormány. Bár a liberális–konzervatív koalíció első heteit a Munkáspárttól örökölt 156 milliárd fontos költségvetési deficit lefaragására tett erőfeszítések határozták meg, David Cameron el akarja kerülni, hogy a Downing Street 10.-ben eltöltött éveit kizárólag a megvonásokkal és szigorításokkal azonosítsa majd a közvélemény.

Az új kormányfő radikális átalakításokra készül a közigazgatásban, ahol a „bürokratikus felelősséget a demokratikus elszámoltathatóság új rendszerével” váltaná fel.

A közalkalmazottaktól nem kevesebbet vár a kormány, mint hogy bizonyos fokig saját sírjukat ássák meg. A „néphatalmi forradalom” jegyében eddig a közszolgákat kérdezték meg, milyen ötleteik vannak a közkiadások elkerülhetetlen enyhítésére. Eddig 65 ezer javaslat érkezett, George Osborne pénzügyminiszter pedig most a teljes lakosságot bevonná a konzultációba, majd a döntésekbe is.

A minisztériumok költségvetésének átlagosan 25 százalékos csökkentése sem a Munkáspárt, sem a szakszervezetek tetszését nem nyerte el. A Labour szerint a takarékossági program vakmerő és kárt okoz a kulcsfontosságú szolgáltatásoknak, egyben sokkal inkább az állami beavatkozás csökkentésének ideoló giai vágyán, mint átgondolt gazdasági okokon alapul. Brendan Barber, a Szakszervezetek Országos Tanácsának elnöke annyit elismer, hogy „a központból vezényelt mikromenedzsment, a munkáspárti kormány felülről elhatározott célkitűzései sokat ártottak a közszolgáltatásoknak, de a következő évek nagy története a takarékossági program lesz, ahogy intézmények, például tervezett új iskolák eltűnnek a süllyesztőben”.

Hatalmas átalakulás várható a szigetország egyik büszkesége, az NHS területén is. Az egészségügy azon kevés szolgáltatás közé tartozik, melyből az új kormány nem készül pénzt kivonni. Az újítás lényege, hogy a rendszerből kiiktatnak egy szintet, és összesen vagy 80 milliárd fontot egyenesen a családi orvosi rendelőkhöz utalnak át. A betegeiket a legjobban ismerő doktorok a jövőben nemcsak döntenek a szükséges szakrendelői, kórházi beutalóról, hanem a kezelés költségét is maguk utalják át. A bürokrácia csökkentésével az orvosok és páciensek nagyobb ellenőrzéshez jutnak. A kórházak és rendelők ellenőrzését végző százötven önkormányzati egészségügyi iroda a tárca reményei szerint már jövő év áprilisára megszűnik. Az egészségbiztosító menedzsmentje a folyamat nehézségeire és a kockázataira fi gyelmeztet. A terv megvalósulása esetén az 1948 júliusa óta működő hálózat eddigi egyik leglényegesebb változásán megy keresztül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.