Az utazóknak joguk van... mihez is?

Mekkora kártérítést kaphatunk, ha a légitársaság elveszítette a csomagunkat? Milyen lehetőségek közül választhatunk, ha törölték a járatunkat, vagy túlfoglalás miatt nem szállhattunk fel a gépre? A nemzetközi vasúti jegy árának mekkora részét igényelhetjük vissza, ha két órát késett a vonat?

Az uniós jogszabályok már évek óta biztosítják, hogy minden tagállamban ugyanolyan elbánásban részesüljenek a légi utasok és a vasúton közlekedők. Szabályozzák többek közt a késések és járattörlések kérdését, az árak meghirdetésének módját és az utazási irodák kötelességeit is. A jogalkotók kiemelt figyelmet fordítottak az esélyegyenlőségre is: mindenkinek joga van az utazáshoz, ezért a látássérült, mozgáskorlátozott vagy bármilyen fogyatékkal élő utasokat a foglalás pillanatától kezdve – teljesen ingyen – segítenie kell az közlekedési cégnek.

Bár ez utóbbi szabályok már három éve hatályosak, az Európai Unió szerint még mindig nagyon kevesen ismerik a jogaikat. Ezért idén nyáron, még mielőtt mindenki szabadságra indult, információs kampányt indított az Európai Bizottság. A reklámkampány az egész kontinensre kiterjed. Repülőtereken és vasúti pályaudvarokon kifüggesztett plakátok és az összes uniós nyelven elérhető brosúrák, információs videók és rövid reklámok segítik majd a nyaralók tájékoztatását.

– Azt akarjuk, hogy az európaiak tudatában legyenek a jogaiknak, és annak, hogy ezen jogok sérülése esetén miként juthatnak segítséghez. A tájékoztatást pedig sosem lehet túlzásba vinni – nyilatkozta Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke.

A kampány részeként indította a bizottság az ec.europa. eu/passenger-rights címen elérhető internetes oldalt is, ahol a közeljövőben az EU minden hivatalos nyelvén tájékozódhatnak jogaikról a nyaralni indulók. A weboldal tartalma egyelőre csak angolul olvasható, a készítők július közepére ígérik a fordításokat.

Jövőre pedig már a hajóval és komppal utazókat is hasonló jogok illetik meg, mint a légivagy vasúti utasokat. Az Európai Parlament július 6-án hagyta jóvá az erről benyújtott javaslatot. A városi és távolsági buszon utazók jogainak szabályozásáról is tárgyaltak, de nem sikerült megegyezni arról, milyen hosszú utazásokra vonatkozzanak a szabályok. A tagállamok attól félnek: a túl sok felelősség árthat a kisebb cégeknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.