'Honnan tudja, veszélyes-e az olaj? Mi maga, biológus?'

– Maga hajótulajdonos? Nem? De itt él a megyében? Akkor a tulajdonost fogják értesíteni, ha lesz munka, nem magát! – magyarázza Oestreicher őrmester egy tagbaszakadt férfinak, aki egy Sue nevű nőt tetováltatott a karjára. Az illető hajóskapitány, és egy sárga igazolványra hivatkozik, miszerint elvégezte a tanfolyamot: olajlefölözőnek képezték át. De munkát még nem kapott, miközben oda a megélhetése.

Immár négy déli állam vizeire terjed ki a halászati tilalom a Deepwater Horizon kitermelő platform áprilisi katasztrófája nyomán. A halászat és az idegenforgalom egyedül itt, Louisianában évi 10 milliárd dolláros üzlet. Csak éppen nem az idén.

Olyan az amerikai parti őrség és a BP közös „panasznapja” az álmos Thibodaux-ban, mint a Tizenkét dühös ember jelenetsora, csupán a létszám magasabb valamivel. –Honnan tudja? Mi maga, biológus? – firtatja egy fiatal nő a BP egyik emberénél, hogy vajon mennyire veszélyes maga a szennyeződés, illetve az vízfelszíni olajégetés az emberre és az élővilágra. Mindeközben társa kamerával veszi a kérdezz-feleleket.

Egy félkarú férfi saját ötletét hozta el, rajzon is bemutatva, hogyan lehet jobban elszigetelni az olajfoltot. Egy floridai újságírónő pedig azért indít kampányt, hogy mindenki megtudja: a médiát nem engedik a hatóságok elég közel a szennyeződéshez. Itt vannak a munkaügyi minisztérium emberei is. Mint kérdésemre elmondják: tájékoztató brosúrákat hoztak, hogy mindenki, aki részt vesz a lefölözésben, tudja, mire jogosult, és mi számít tisztességes órabérnek. Húszezer ember vesz részt különféle munkálatokban. A színes bőrűek jo gaiért kiálló szervezet, az NAACP elnöke, Benjamin Jealous találkozót kért a BP vezetőjétől, mert úgy látják: a kisebbségekhez tartozókat alacsonyabb bérért fogadják fel.

– Itt voltam öt éve is, amikor a Katrina hurrikán pusztított. Akkor életeket mentettünk, most pedig az emberek megélhetését. Addig maradunk, amíg el nem hárítottuk a katasztrófát! – ragadja magához a mikrofont Mary Austin, a parti őrség századosa, helyi parancsnok. A BP fő képviselőjeként egy helybéli ember szólal fel, vaskos déli tájszólással. Papírról olvassa a kötelező kommunikációs paneleket, mint például: a BP teljes felelősséget vállal a történtekért, és minden jogos kárigénynek eleget tesz. Kicsit megnyomja a „jogos” szót. A helyi kárrendezési iroda ajtajára ki is írták: „zéró toleranciát” hirdetnek a csalókkal szemben.

A tegnapi volt az olajkatasztrófa 81. napja az USA déli partjai mentén.

Panasznap egy kisvárosban – Volt, aki filmre is vette a parti őrség válaszát
Panasznap egy kisvárosban – Volt, aki filmre is vette a parti őrség válaszát A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.