Sulík az új szlovák házelnök

Csak második nekifutásra sikerült a pozsonyi parlamentben Richard Sulíkot megválasztani. Robert Fico kormánya lemondott, Iveta Radicovát az államfő kinevezte miniszterelnöknek.

Csak másodszorra sikerült megválasztani tegnap szlovák házelnöknek Richard Sulíkot, a formálódó jobbközép koalíció jelöltjét, aki a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke. A megismételt titkos szavazáson 80 támogató szavazatot kapott, vagyis az ellenzékiek közül egy honatya is rá voksolt. Vetélytársa, Miroslav Cíz, a Smer jelöltje mind össze 62 szavazatot szerzett. Az első körben Sulíkot csupán 75 jelenlévő támogatta (eggyel kevesebben, mint az érvényes szavazathoz szükséges szám), holott a politikai szövetségeseknek 79 mandátumuk van a pozsonyi törvényhozásban.

Ezután a honatyák megválasztották a parlament alelnökeit is. A négy poszt közül hármat a kormánykoalíció tölt be, Bugár Béla (Híd), Milan Hort (Szlovák Kereszténydemokrata Unió – SDKÚ) és Pavol Hrusovsky (KDH) személyében. Az ellenzék jelöltje erre a tisztségre Robert Fico (Smer), akiről azonban valószínűleg csak ma szavaznak, mert a tegnapi voksolás idején még kormányfő volt.

A képviselők döntöttek a parlamenti bizottságok tisztségeinek elosztásáról is. A kormánypártiak tíz, az ellenzékiek kilenc bizottsági elnöki posztot kapnak. Gál Gábor, a Híd jelöltje vezeti a mentelmi bizottságot, kollégája, Frantisek Sebej pedig a külügyi testületet.

Nagy megdöbbenést váltott ki, hogy az emberi és kisebbségi jogi bizottság élére Anna Belousovovát, a Szlovák Nemzeti Párt magyarellenességéről elhíresült alelnökét jelölték. A parlamenten kívül rekedt Magyar Koalíció Pártja nyilatkozatban szólította fel a kormánypártokat, hogy ne szavazzák meg annak a személynek a jelölését, aki az elmúlt években folyamatosan a kisebbségi azonosságtudat rombolását szorgalmazta, és aki választási kampányában támadta a kisebbségieket. Ondrej Dostál, a Híd képviselője felszólalásában rossz viccnek nevezte ezt a jelölést, ami szerinte éppen olyan, mintha Ján Slotát neveznék ki az alkoholelvonó gyógyintézet igazgatójának.

Erre Anna Belousovová patkánynak, a szlovák érdekek árulójának nevezte őt, aki csak Bugár Béla hátán volt képes bemászni a parlamentbe. Végül Belousovová a kormánypárti szavazatoknak is köszönhetően (kettő kivételével) megszerezte ezt a tisztséget.

A pozsonyi parlamentben az ellenzékbe vonult Smer frakciója a legerősebb, amelynek 62 tagja van. A Hídnak tizennégy, köztük tíz magyar és négy szlovák, miután a kormánypozícióba kerülő képviselők helyére a tartalékok kerülnek. A frakcióvezető Solymos László lesz. A négypárti kormánykoalíciónak 79, az ellenzékieknek 71 mandátumuk van.

Tegnap este lemondott a Fico-kabinet. Röviddel ezután Ivan Gasparovic elnök kinevezte Iveta Radicovát miniszterelnökké.

Politikai elemzők gyorsértékelése szerint a kormányzásra készülő jobbközép pártok elszenvedték első politikai vereségüket, mert már az első szavazáskor sem voltak egységesek. Radicová kormányfőjelölt szerint viszont az első forduló sikertelensége azzal magyarázható, hogy a parlamentbe sok újonc került, akik még tapasztalatlanok, és valószínűleg emiatt volt több szavazat érvénytelen.

Székfoglaló beszédében Richard Sulík közölte, hogy végérvényesen befejeződött a kampány, ezért véget kell vetni a politikai gyűlölködésnek. – Szlovákiának most párbeszédre és konstruktív együttműködésre van szüksége – hangsúlyozta.

Esküt tesz Iveta Radicová, akit az államfő miniszterelnöknek nevezett ki
Esküt tesz Iveta Radicová, akit az államfő miniszterelnöknek nevezett ki
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.