Olajlefölözés: csináld magad!

Fehér garnélarák, rózsaszín, barna, meg persze a királyi vörös: vegyél és fogyassz helyi, alabamai terméket! – hirdeti az itteni halászat, de ennek most az olajfolttal egy időre befellegzett. Hogy azonban nyárra is maradjon foglalatosság és valami jövedelem, a halászok és rákászok ezrével csatlakoztak a szennyeződés lefölözésében részt vevőkhöz. Még ha cseppenként kell is a nyersanyagot elhordani a vízről, és a „Bálnával”, a legújabb (amúgy tajvani) szupertankerrel nem is vehetik fel kapacitásban a versenyt.

Ötletességben azonban igen. Messziről csodájára járnak egy helyi hajóskapitány, Jerry Matherne új találmányának, amely –sikerrel véve minden bürokratikus akadályt – már a gyakorlatban is megmutatja, mit tud. Első blikkre elég egyszerűnek tűnik a „szabadalom”: egy négyzet alakú alumíniumkeretről van szó, amelybe hatalmas, barna zsákokat húznak az olaj felfogására. A szerkezetet a helyi rákászhajókra lehet illeszteni.

– Bár elég vén tengeri medve vagyok, sokan azt hiszik: legfeljebb elkormányozni tudok egy hajót. Pedig a szakterületem az olajkezelés, mindvégig tankerhajókon dolgoztam – mondja a 61 éves tengerész a kérdésemre, hogy botcsinálta feltalálót tisztelhetek-e benne. Hozzáteszi: az április 20-án felrobbant, majd alámerült Deepwater Horizon kitermelő platformból különösen viszkózus, mogyoróvajhoz hasonló állagú nyersolaj ömlik. Nagyon lassan lehet „befogni”, ha viszont már fennakadt a zsákon, utána úgy lehet eldobni, mint a háztartási szemetet; egyáltalán nem tűnik folyadéknak.

Az alumíniumszerkezet fél méter mélyre tud lenyúlni érte. A helyi vállalkozók kapva kaptak a találmány nyújtotta alkalmon, a BP, a környezeti katasztrófáért felelős olajvállalat pedig fizeti a gyártási költségeket – erősíti meg kérdésemre Raymond Butler, az amerikai kormány és a BP által közösen működtetett válságkezelő fórum illetékese. Darabja hatszáz dollár lesz a keretnek. A végöszszeget a már most is hárommilliárdos számlához csapják, amelyet a világcég eddig felhalmozott a Mexikói-öböl négy érintett államában: Louisianában, Mississippiben, Floridában és Alabamában.

It helyben, Bayou La Batre településen is működik BP kárrendezési iroda az igények kezelésére. A helyi és az országos médiában hosszú hetek óta hirdetik, hová lehet ilyen ügyben bemenni vagy napi 24 órán át telefonálni, e-mailt küldeni.

A fémkeret prototípusa alapján immár ezer darab sorozatgyártása folyik egy helyi, négy nemzedék óta családi vállalkozásban működtetett üzemben. –Nyolc embert még fel is vehettünk a szerkezet jóvoltából. Ha nincs ez a találmány, nyugodtan lehúzhattuk volna a rolót – így Spencer Sprinkle, a J & S Machine Works egyik főnöke.

A halászat leállt, a mélytengeri olajfúrásokra moratóriumot hirdettek. A legújabb hírrel kapcsolatban, miszerint a BP a tervezettnél korábbra, július 27-re ígéri a szivárgás teljes leállítását, szinte minden megkérdezett szkeptikusan nyilatkozik.

A halászat leállt, a mélytengeri olajfúrásokra moratóriumot hirdettek
A halászat leállt, a mélytengeri olajfúrásokra moratóriumot hirdettek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.