Két magyar fiatal eltűnt a Delaware folyóban

Egyre kisebb az esély, hogy életben van az a két magyar fiatal, aki szerdán tűnt el Philadelphiában, amikor városnéző hajójuk elsüllyedt – közölte csütörtök reggel az amerikai parti őrség. A 16 éves lány és a 20 éves férfi keresését azonban tegnap reggel újrakezdték.

Helyi idő szerint szerda délután, két óra harminc körül kezdte meg útját a Delaware folyón a kétéltű városnéző busz. A második világháborús kétéltű járművek tervei alapján készült „Duck Boat” fedélzetén harmincöt turista és kétfős személyzet tartózkodott. Az utasok közül egy tizenöt fős csoport Mosonmagyaróvárról érkezett. A Kossuth Lajos Gimnázium tizenhárom diákja és két tanára július 2-án érkezett az Egyesült Államokba egy háromhetes nyelvi programra.

Néhány perccel azután, hogy a jármű vízre ért, kisebb tűz ütött ki a motortérben. A hajót leállították, és segítséget kértek. Néhány perccel később azonban egy iszapszállító uszály belerohant a turistahajóba, és azonnal elsüllyesztette. Szemtanúk szerint az uszály nem lassított, és veszélyt jelző hangjelzést sem adott az ütközés előtt. Egyes feltételezések szerint lehetséges, hogy a philadelphiai önkormányzat uszályának oldalára erősített vontatóhajó személyzete nem is látta a kis kétéltű járművet.

Az utasok mind vízbe estek, de néhány másodperccel később mentőmellényeik a víz felszínére hozták őket. Helyszíni jelentések szerint az utasokat csupán az ütközés előtt néhány másodperccel figyelmeztették, hogy vegyék fel amentőmellényt. A philadelphiai sétahajókon kötelező minden utas számára mentőmellényt biztosítani, azokat azonban nem kötelező az út során viselni – írta a philly.com, a Philadelphia Inquirer internetes oldala.

A rendőrség, a parti őrség és az amerikai tengerészgyalogság egy véletlenül ott tartózkodó hajója percek alatt odaért, és kimentette a vízből a turistákat. A parton tartózkodó járókelők is segítettek a mentésben. Két utast nem találtak meg, ők a magyar csoport tagjai. Búvárokkal és a folyómedret pásztázó szonárral is keresték őket.

A 15 méter mélyre sülylyedt hajót néhány órával később megtalálták. Egy búvár le is ereszkedett odáig, a zavaros vízben azonban csupán néhány centiméterre látni, ezért nem tudta megállapítani, vajon a szerencsétlenül járt magyar utasok a hajóban rekedtek-e – jelentette az ABC hírtelevízió helyi csatornája. A hatóságok csütörtökön vizsgálták, hogyan és mikor lehet kiemelni a kétéltű járművet a folyóból. Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság négy képviselője csütörtök reggel érkezett a helyszínre, és azonnal megkezdték a baleset kivizsgálását. Ez várhatóan hónapokig is eltart majd.

– Trombitás ZsófiaNew Yorki-i magyar konzul tegnap a helyszínre utazott – mondta a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón Klekot Ágnes. A Külügyminisztérium konzuli főosztályvezető-helyettese arról tájékoztatott: a konzulnál megfelelő mennyiségű készpénz, illetve bankkártya van, tárgyal a csoporttal a hazautazás időpontjáról, és segítséget nyújt az úti okmányok pótlásában is. Az érintettek szüleivel és az iskola igazgatójával a Külügyminisztérium közvetlen kapcsolatban áll. Az eltűnt turisták nevét nem hozzák nyilvánosságra. Klekot azt is elmondta: három magyar könnyű sérülésekkel kórházba került, őket azonban még az éjszaka kiengedték.

Két, egymáshoz közel lakó családhoz költöztették össze azokat a magyar diákokat, akiknek kirándulóhajója szerdán szenvedett balesetet az Egyesült Államokban. – A diákokat eredetileg családoknál szállásolták el, most viszont összeköltöztették őket két házba –közölte Hansági Károly, a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója az MTI-vel. A két csapattal egy-egy tanár van; azért vonták így öszsze őket, hogy együtt könnyebben dolgozzák fel a tragédiát. Elmondta: a legtöbb gyereket azért nem tudták szülei telefonon elérni a tragédia után, mert irataik mellett mobiljuk is a vízbe veszett vagy elázott, így az interneten tartanak kapcsolatot velük. A két eltűnt gyerekről a szülők kérésére csak anynyit mondott Hansági, hogy a 16 éves lány a gimnázium jelenlegi, a fiú az iskola volt diákja.

A legénység egyik tagját mentik ki a vízből
A legénység egyik tagját mentik ki a vízből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.