Jön a szájkosársztrájk

Üres újságos standokat, a televízión fekete képernyőt akarnak ma látni a kormány ellen sztrájkoló olasz újságírók. A tiltakozó sajtó eszköz a Berlusconit leváltani igyekvők kezében.

Mi hat jobban olvasókra és nézőkre: ha egy napig nem jutnak el hozzájuk a hírek, vagy ha hírdömping figyelmezteti őket a sajtó jelentőségére? A sztrájk hatékonyságát firtató vita megosztotta az olasz újságíró-társadalmat. Volt, aki hírszünet helyett információáradattal akart tiltakozni: egy lap helyett ötöt adjanak az olvasók kezébe. Az országos szövetség (Fnsi) meghirdette sajtócsendet viszont már késő volt lefújni. Az üres stand és a gyászoló képernyő is álom maradt: a Berlusconi birtokolta lapok és tévék ma sem hallgatnak el.

El a szájkosárral! Ezzel a jelszóval sztrájkol ismét a sajtó a médiacézár-miniszterelnök Silvio Berlusconi ellen. Legutóbb tavasszal vonultak utcára az újságírók; most úgy tűnik, elérkezett a végső leszámolás a kereskedelmi televízió-, rádióés kiadótulajdonos kormányfő és a monopóliumot egyre nehezebben tűrő szakma között. Sztrájkol a legolvasottabb Gazzetta dello Sport is, és kendőt kötöttek az utcai Dante-szobrok szájára.

A sztrájk a szájkosárnak hívott törvény ellen szól. A parlament augusztusra fogadhatja el: szigorítják a hatósági lehallgatás feltételeit, és megtiltják az ügyészi vizsgálat során használt telefonlehallgatások szövegének közlését. Az ezeket publikáló újságíró 30 nap börtönt és 10 ezer euró bírságot, a kiadó 464 ezer eurós büntetést kockáztat (a legsúlyosabb gazdasági bűncselekményért járó bírság 18-szorosát).

„Rendőrállamban élünk: hét millió olaszt hallgatnak le!” – panaszolta Berlusconi, amikor az újságok leírták azt a telefonhívást, amellyel a kormányfő a közszolgálati híradó főszerkesztőjét utasította, hogy ki és mi szerepeljen a képernyőn.

A Parmalat kasszájából eltűnt milliárdoktól a nemrég a Colosseumnál kapott kétmillió eurós ajándék lakással korrumpált miniszterig – az itáliai politikai és gazdasági botrányokat a rendőrségről és ügyészségekről a sajtónak kiszivárogtott információk leplezték le. Az ellenzéki lapok a prostituált Patrizia rögzítette hanganyagot közölték a jeges zuhany alatt férfias Berlusconiról. A Berlusconi-féle sajtó a katolikus Avvenire főszerkesztőjének viselt dolgait tartalmazó bírósági aktákhoz jutott hozzá.

„A baj a túlzott sajtószabadság. Az olvasóknak kellene sztrájkolni” – kommentálta Berlusconi az újabb sajtólázadást. Az újságírók szerint ha a törvény hatályba lép, a korlátozásoknak, a börtönnel való fenyegetésnek nem lesz vége. A Riporterek határok nélkül sajtószabadság-listáján Olaszország a 49. helyen áll (Magyarország 25.).

A sajtóval egy időben sztrájkolnak az olasz közlekedési dolgozók, a költségvetési megszorítások ellen tiltakoznak a tartományi elnökök, az igazságügyi reform ellen a bíróságok. A héten a rohamrendőrök a Róma központjában tüntető l’aquilai földrengéskárosultakat gumibotozták.

Ahogy a Financial Times írta, Berlusconi veszélyes vizeken evez. Hiába a parlamenti többség és a két év kormányzás után is negyven százalék feletti népszerűség, mandátuma felénél a Lovag leváltására törekvő (egykori szövetséges) erők ismét támadásba lendültek. „Sajtószabadságból soha nincs túl sok” – állt az újságírók mellé a képviselőház elnöke, Gianfranco Fini. Felmérések szerint a hónapok óta a Berlusconival való szakításra készülő Fini jelenleg 22 százalékos pártot tudna alapítani.

Silvio Berlusconi Rómában. Az újságírók megunták a médiacézár kormányfő monopóliumát
Silvio Berlusconi Rómában. Az újságírók megunták a médiacézár kormányfő monopóliumát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.