Újjáéled a Watergate hotel

Még évekkel ezelőtt elnyomott cigarettacsikkek, falnak támasztott ócska seprű, a forgalom elől lezárt gépkocsifelhajtó és sok-sok piszok: ez a látvány fogadja a látogatót, ha a Watergate szállodára kíváncsi.

Ám a világ egyik leghíresebb hotelje – amelyet Az elnök emberei című film is megörökített – hamarosan szó szerint és képletesen is újjáéledhet poraiból. Nemrég a párizsi székhelyű Euro Capitals Properties 45 millió dollárért jutott hozzá a szebb napokat is látott épületegyüttes egyikéhez, hogy újra luxusszállót varázsoljon belőle. Új vendégeit – a befektető szerint 300 dollár feletti éjszakánkénti szobaáron – fogadhatja már, mire negyvenévesre sárgul Richard Nixon 1974-es, „H. K.” (Henry Kissinger) monogrammal láttamozott lemondólevele, amely egyetlen mondatból áll: „Kedves külügyminiszter úr, ezennel lemondok az Egyesült Államok elnöki hivataláról.”

„Európaiak? Nocsak, szóval nem szaúdiak!” – így a 26 éves Raja Abid, aki az épületkomplexum sarkában meghúzódó benzinkútnál dolgozik. Arról kérdezem, hogyan érinti szerinte üzlete forgalmát a felújítási terv.

– Biztos vagyok benne, hogy kedvezően – mondja, hozzátéve: azért gondolt a szaúdiakra, mert a közelben van a követségük, és emiatt sok átutazó üzletembert szállásolnak el a környéken. Ők nála tankolják meg a bérelt autóikat.

Amerika legnagyobb politikai botránya azzal vette kezdetét, hogy a Watergate egy biztonsági őre 1972 nyarán ajtózárakra helyezett ragasztószalagokat talált a komplexum szálloda- és irodaépület-részében. Leszedte ezeket, de hamarosan azt látta, hogy visszahelyezték őket. A Demokrata Párt irodáiba betörő elkövetőket őrizetbe vették, a The Washington Post két fiatal riportere, Carl Bernstein és Bob Woodward pedig cikksorozatban leplezte le a legfelső politikai körök érintettségét. Mégpedig „Mély torok” – azaz, mint évtizedekkel később bebizonyosodott, William Felt FBI-igazgatóhelyettes – segítségével.

De az akkoriban vadonatúj, kifejezetten „trendinek” számító, tizenkét emeletes Watergate hotel már a skandalum előtt nevet szerzett. Lekerekített formáival és jellegzetes erkélykorlátaival nemcsak a főváros egyik látványossága, de kiváló kilátás nyílik róla Washingtonra. Ráadásul elsőrangú helyen, a Potomac folyó partján, a Kennedy Központnál található.

Ha a referenciamunkák jelentik a mércét, úgy a Euro Capitalsszel értő kezekbe kerül a szálló. Az óceán mindkét partján aktív befektetők nevéhez fűződik Párizs egyik luxushotelje, a Diadalívnél lévő Hilton Arc de Triomph vagy az itteni Hamilton Crowne Plaza felújítása. – A Watergate-é pontosan az a profi l, amellyel számos alkalommal, újra és újra foglalkoztunk már – nyilatkozta Jacques-Laurent Cohen, a Euro Capitals amerikai befektetésekért felelős főnöke, aki úgy véli: további 50 millió dollárt költhetnek a renoválásra.

Luxusszálló lesz az épületből, ahonnan remek kilátás nyílik Washingtonra
Luxusszálló lesz az épületből, ahonnan remek kilátás nyílik Washingtonra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.