Tíz afgán újoncból kilenc analfabéta

A NATO kiképzési programjának eredményeiről és nehézségeiről is szólt Gary Patton amerikai dandártábornok, az illetékes parancsnokhelyettes egy beszélgetésen, amelyen lapunk is jelen volt.

Pusztán a számokat tekintve nem áll rosszul az afgán hadsereg kiképzése, amely alapvető ahhoz, hogy a NATO-szövetségesek egyszer tábort bonthassanak majd. Hogy mikor is? Bár az amerikai céldátum a jövő év júliusa a kivonulás megkezdésére, ez sincs még kőbe vésve, hiszen Gary Patton dandártábornok, az atlanti szövetség kiképzőprogramjának parancsnokhelyettese az elkövetkező 16-18 hónap feladatairól beszélt amerikai újságíróknak, valamint a Népszabadság tudósítójának. Mint elmondta, az afgán erőket csaknem 130 ezresre duzzasztották már fel, azaz az október végi 134 ezres létszámcél közelébe értek. (A 2011. októberi cél pedig 172 ezer fő.)

Ugyanakkor vegyes az összkép, ha azt vesszük: mennyire képesek az alakulataik a hoszszú távon elengedhetetlen önálló feladat-végrehajtásra. Ezt tovább árnyalja, hogy a nyári hónapokban a mezőgazdasági idénnyel és a hamarosan esedékes ramadán böjthónappal várhatóan megugrik a lemorzsolódási arány. Magát a veszteségrátát évi 14,5 százalékos szinten tartják elfogadhatónak – ebbe a halottak, sebesültek mellett az engedély nélkül eltávozók is beleszámítanak; jelenleg az arány ennél kevéssel magasabb. Patton szavai szerint jó ösztönző volt a decemberi általános fizetésemelés a katonák megtartására. Jelenleg 22 ezren vesznek részt kiképzésben.

Gondok vannak – ismerte el Patton tábornok – a tisztesek és tiszthelyettesek kategóriájában, ahol 12 ezres hiány mutatkozik.

– Sokkal könnyebb és gyorsabb egy közlegényt csatasorba állítani vagy egy gyalogsági egységet létrehozni, mint vezetőket kiképezni. Ahhoz idő és tapasztalat kell – mondta, utalva rá: az egyik legnagyobb probléma az írástudatlanság. Az újoncok 86 százaléka analfabéta, és az alapkiképzőből előléptetésre kiszemelt felső 10 százaléknak is olyan írás-olvasás foglalkozásokat kell tartani, amelyek végeztével egy általános iskolai harmadikos (amerikai) diák szintjének megfelelő vizsgát tesznek.

– Nemcsak a fegyveres erőknél, de Afganisztán egészében súlyos gond a kábítószer-fogyasztás, hiszen a világ ópiumtermelésének 93 százalékát adják. Ez a seregben legalábbis a vezetői példamutatás kérdését veti fel – felelte a dandártábornok lapunk kérdésére, de számadatokkal nem tudott szolgálni, noha az afgán rendőrségen belül drogtesztet is végeztek.

Patton dandártábornok
Patton dandártábornok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.