Gyorsan repülő kormánytagok

Az egyik a szivarokkal, a másik a méregdrága magánrepülővel meg Saint-Tropez-i villájára törvénytelenül kapott építési engedélyével „égette meg” magát. Annyira, hogy a sorozatos sajtóleleplezések miatt a két francia államtitkár tarthatatlanná vált Nicolas Sarkozy számára. A köztársasági elnök eredetileg az októberre meghirdetett nagyszabású kormányátalakítás örvén akart megszabadulni Christian Blanc-tól és Alain Joyandet-től, de a médiában terebélyesedő botrányok átírták a forgatókönyvet. A Párizs környéki régió fejlesztéséért felelős Blanc és a tengerentúli francia területeket felügyelő Joyandet távozott posztjáról – az előbbi állami költségen 12 ezer euróért rendelt szivarokat, az utóbbi a sokkal olcsóbb menetrend szerinti járat helyett több mint 116 ezer euróért bérelt magángépet, hogy Haitire utazzon egy ottani, a rettenetes földrengés következményeivel foglalkozó konferenciára.

A kínos ügyek sorozata folyamatosan védekezésre kényszeríti Sarkozyt, aki akciózásaival maga szereti a médiát mozgatni. Ráadásul a közpénzek pazarlása és a fényűző luxus meglehetősen rosszul veszi ki magát, hiszen Franciaország is komoly megszorítások előtt áll, miközben a költségvetésben óriási lyukak tátonganak. Sarkozy a spórolásban azzal igyekezett példát mutatni, hogy lemondta a hagyományos július 14-i államfői kerti partit. Igaz, a több mint 180 millió euróba kerülő, a sajtóban gúnyosan csak „Air Sarko One”-nak hívott új elnöki különgéphez viszont ragaszkodik.

Sarkozy 2007-es megválasztásakor példaképszerű közigazgatást ígért. Ezzel szöges ellentétben állnak azok a kormánytagok, akik családtagjaik rendelkezésére bocsátották párizsi szolgálati lakásaikat. A sportért felelős államtitkárról nem is beszélve: Rama Yade nyilvánosan pellengérre állította a francia labdarúgó-válogatottat, amiért a dél-afrikai vb-n alaposan leszerepelt csapat méregdrága szállodában ütötte fel tanyáját. A világbajnokságra kiutazó politikusnőről aztán kiderült, hogy az adófizetők pénzén egy még magasabb árkategóriájú luxushotelban lakott.

Az igazi „nagyvad” azonban Éric Woerth. A jelenlegi munkaügyi, volt költségvetési miniszter alaposan érintett a L’Oréal kozmetikai birodalom örököse körüli zaftos pénzügyi botrányban. Mint arról beszámoltunk, Liliane Bettencourt vagyonának egy részét adóparadicsomokba menekítette, s e manőverekben – egy vagyonkezelő cég partnereként – Woerth neje segítette. Egyre több jel utal arra is: az Európa leggazdagabb asszonyaként emlegetett Madame Bettencourt nagy összegű adományokkal segítette Sarkozy pártját. Az UMP kincstárnokát pedig Éric Woerthnek hívják.

Ezek fényében nem csoda, hogy a Libération című napilapban közölt felmérés szerint a franciák közel kétharmada korruptnak tartja a politikai elitet. Mint az MTI emlékeztetett rá, e mutató soha nem volt ilyen magas: 1977-ben a megkérdezettek 33, 1991-ben 46, 2002-ben pedig 56 százaléka tartotta korruptnak a politikusokat. Az említett legfrissebb közvélemény-kutatásból az is kiderül: a franciák 75 százaléka szerint elégtelenek a minisztereket érintő költségcsökkentések, ugyanakkor hatvan százalék szemében „sokkoló” a Sarkozy bizalmasának számító Woerth helyzete.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.