A baloldalnak udvarol a jobboldal

A baloldal híveiért hadakozik még az utolsó pillanatban is a két jelölt a vasárnapi lengyel elnökválasztás előtt. Az érdeklődés igen mérsékelt, s a jobboldalnak most még a régi kommunistáknak is érdemes hízelegnie.

Óvatosak a lengyel közvélemény-kutató központok és a média vezető intézményei is. Nem adott ki például előrejelzést a legnagyobb (liberális) politikai napilap a Gazeta Wyborcza, viszont három szociológus kutatót is megkérdezett. Ők a PBS DGA legutóbbi telefonos közvélemény-kutatásai alapján formáltak véleményt. Egyikük szerint, amennyiben a jobboldali vidéki és vallásgyakorló választótábort mozgósítja az április 10-i repülőgép-szerencsétlenség emléke, akár Jaroslaw Kaczynski (PiS, Jog és Igazságosság párt) ) is nyerhet.

Az ő ikerfivére veszett oda a szmolenszki repülőtéren feleségével és 94 más személyiséggel együtt. Kaczynski ellenfelének a jobboldali-liberális (PO, Polgári Platform) Bronislaw Komorowskinak az esélyeit befolyásolhatja, ha vasárnap estére nem keverednek haza a vidéken pihenő nagyvárosi lakosok. Ő ugyanis erősebb ebben a közegben. A GW két másik szakértője négyszázalékos fölénnyel mégis Komorowski győzelmét sugallja. Hasonló eredményt közöl a GFK Polonia vizsgálatai alapján a jobboldali Rzeczpospolita. Ott Komorowski 49, Kaczynski 47 százalékra számíthat. A bulvár Super Express a Homo Homini intézet vizsgálata alapján még nagyobb liberális fölényt jósol. Komorowski eszerint 52,46 százalékot kapna, míg ellenfele csak 40,17-et. Tegnap éjféltől egyébként kampánycsend van Lengyelországban.

Az utolsó órákban a politikusok és publicisták még a konzervatív Jaroslaw Kaczynskinak azt a kijelentését boncolgatták, amelyben Edward Gierek volt kommunista vezető érdemeit fejtegette. Nem véletlenül Sosnowiecben, a politikus szülővárosában. A baloldalnak tett kétes értékű csípőmozdulatokat túlzásnak minősítette Grzegorz Napieralski, a szociáldemokrata SLD elnöke is. Több baloldali politikus, így Gierek fia is Komorowski támogatására szólított fel.

A liberális-jobboldali kormánypárt jelöltjeként Bronislaw Komorowski azt üzente a választóknak, hogy Kaczynski elnökként semmit sem képes elérni, csak a reformokat tudja megakadályozni. Ő viszont nyugdíjemelést, a diákok vasúti kedvezményeinek visszaállítását és jelentős útépítéseket ígért. Komorowski azt üzente a lengyeleknek, hogy Kaczynskit csak a hatalomvágy vezérli, és egész politikai pályája a rombolás és megosztás jegyében zajlott. Ő viszont – állította – egyetértést kíván a társadalomban.

A lengyel elnök hatásköre elég korlátozott, de a védelem és a külpolitika ügyeibe van beleszólása. Komorowski nyilván támogatná a kormány atlantista vonalát, a német–francia–lengyel „weimari” együttműködést. Kaczynski mindenképpen nacionalistább, euroszkeptikus politikát valósítana meg. Kérdés, miként viszonyulnak a politikusok a lengyel haderő afganisztáni jelenlétéhez. A középázsiai országban a 2600 fős kontingensnek már 19 katonája halt meg. A legutóbbi júniusban.

Egyetértést, az ország elsőbbségét hirdetik plakátjaikon a jelöltek
Egyetértést, az ország elsőbbségét hirdetik plakátjaikon a jelöltek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.