Horvátok az olajfoltnál

Mexikó, Japán vagy Hollandia a kőolaj lefölözésében, Kanada a szennyeződésfolt kiterjedésének megakadályozásában vesz részt – a kis Horvátország pedig személyi és technikai segítséget nyújt az amerikaiaknak.

A washingtoni külügyminisztérium keddi bejelentése szerint az USA tucatnyi ország (és két nemzetközi szervezet) ajánlatát fogadta el a Mexikóiöbölbeli környezetszennyezéssel kapcsolatban. Értelemszerűen olyan államokról van szó, amelyek tengerrel rendelkeznek, és van tapasztalatuk a nyílt vízi műszaki problémák elhárításában.

– Csak hogy világos legyen: a mai bejelentés nem jelenti azt, hogy csupán most kezd érkezni a külföldi segítség. Már a mai napot megelőzően is 24 külföldi hajó tevékenykedett a térségben – mondta P. J. Crowley szóvivő. A brazilok például az április 20-i katasztrófa után néhány héttel küldtek felszerelést.

A felsorolt ajánlatok mellett Mexikó kivételével rendre ott szerepel: az adakozók költségeik megtérítését kérik. Az amerikai parti őrség egy szóvivője finoman utalt rá: a külföldi partnerek valójában eladni szeretnének. Az amerikaiak eddig egyedül a franciák ajánlkozását utasitották el; ők olyan vegyszert használtak volna az olajfolt kezelésére, amelyet itt nem engedélyeznek.

Minden egyszerűbb lenne persze, ha a jogszabályok is hagynák érvényesülni az ajánlatokat. Amikor Tony Haywardről, a BP angol vezérigazgatójáról nemrég kiderült, hogy vitorlásversenyen vett részt, egy amerikai politikus felháborodottan közölte: annak a hajónak az öbölben kellene segítenie a lefölözésben.

Ám ez nem megy ilyen könnyen. Egy 90 éves tengerészeti kereskedelmi törvény megtiltja a kabotázst a külföldiek nek, vagyis azt, hogy az USA kikötői között fuvarozzanak. Ezért egy francia mentesítő cég kilenc hajóját úgy tudták csak befogadni, hogy előbb el kellett adni őket egy floridai vállalkozásnak. Mint arról a The New York Daily News beszámolt, a biológusoknak washingtoni jóváhagyásra kell várniuk egyes beavatkozások előtt.

– Megöl minket a bürokrácia! – kesergett Ralph Portier, a Louisianai Állami Egyetem környezetbiológiai szakembere.

Alabamai strandon dolgoznak a kármentesítők
Alabamai strandon dolgoznak a kármentesítők
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.