L'Oréal-botrány: egymilliárd euró barátok között

Először csak a párizsi nagypolgári szalonokban pletykáltak róluk, de aztán a sajtóban is téma lett kapcsolatuk. Egészen pontosan az, hogy Franciaország és Európa leggazdagabb asszonya, a 87 éves Liliane Bettencourt szeretete jeléül egymilliárd euró értékű ajándékokkal halmozta el barátját, a nála jó negyedszázaddal fiatalabb Francois-Marie Banier fotóst.

A L’Oréal kozmetikai világbirodalom örökösének lánya, Francoise Meyers-Bettencourt szerint immáron beszámíthatatlan anyja egy minden hájjal megkent szélhámos hálójába került.

A vita odáig fajult, hogy Francoise lehallgattatta a mama telefonjait, a rögzített beszélgetésekből viszont politikai botrány lett. Kiderült, a dúsgazdag özvegy óriási vagyonának egy részét adóparadicsomokba menekítette, s ehhez egy jobboldali francia miniszter feleségétől kapott tanácsokat. A politikai affér egészen az Élysée-palotáig ér.

A Bettencourt család szappanoperája mostantól jogi úton is folytatódik. Július első napján kezdődik Párizsban az a per, amelyben Francoise Meyers-Bettencourt azzal vádolja Francoise-Marie Baniert: kihasználva az idős asszony gyengülő elméjét, csalárd módon és tudatosan pénzt pumpált ki belőle. A lányával roszsz viszonyban lévő Liliane Bettencourt viszont azt állítja: neki meg se kottyantak azok a nagy értékű festmények, komoly összegre kiállított csekkek, amelyeket Banier-nak ajándékozott. A L’Oréal-termékeknek köszönhetően Bettencourt naponta legalább 700 ezer eurót „keres”, vagyonát a Forbes amerikai gazdasági magazin minimum 16 milliárd euróra teszi.

Bettencourt 1995-től kezdte el „adományokkal” elhalmozni Banier-t, aki korábban olyan híres alkotók és művészek társaságát kereste, mint Louis Aragon, Samuel Beckett, Salvador Dalí vagy Jean Genet. A fotós szerint az ajándékok művészi tevékenységét voltak hivatottak támogatni, a 2007-ben megözvegyült Liliane Bettencourt kegyeltje minden kiállításának megnyitóján megjelent.

Bettencourt lánya többször próbálta szerinte megbolondult anyját gyámság alá helyeztetni. Sikertelenül, tavaly ősszel azonban az ügyészség is elutasította a keresetet azzal, hogy Madame Bettencourt teljes mértékben szellemi képességei birtokában van. A víg özvegy felháborodottan utasította vissza, amikor a mostani bírósági eljáráshoz elmeszakértő akarta megvizsgálni.

Eredetileg a perhez szánta „bizonyítékként” anyja lehallgatását a Bettencourt lány, a rögzített telefonbeszélgetésekből azonban politika bomba lett. A kínos leleplezések szerint a L’Oréal-birodalom örökösének – jelentős részben adóparadicsomokba kimentett vagyonát – az a Clymene nevű cég kezeli, amelynek alkalmazottja egy jól ismert francia jobboldali politikus felesége. Florence Woerth férje, Éric Woerth nem kispályás játékos: a jelenlegi munkaügyi miniszter korábban a pénzügyekért volt felelős. Ráadásul, Nicolas Sarkozy köztársasági elnök bizalmasaként az államfő kampányainak pénzügyi főnöke, s egyben a Sarkozy-párt, az UMP pénztárnoka is volt.

A francia médiában sorozatban megjelenő tudósításokból az gyanítható, Bettencourt – Woerthék közvetítésével – komoly pénzekkel támogatta az UMP és Sarkozy kampányait. Cserében a miniszter neje a Clymene révén segített „eldugni” a vagyont a francia adóhatóság elől. Mindez azért is roppant kínos a kormányzó jobboldalnak, mert Woerth a pénzügyi tárca élén az adóparadicsomok „kiszárításának” egyik élharcosaként tüntette fel magát.

Anya és leánya itt még nem pereskedik
Anya és leánya itt még nem pereskedik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.