„Habozás nélkül lőnék!”

Tudósítónk annak járt utána, miért is ragaszkodnak a fegyverekhez az amerikaiak. Például hogyan készülhetne el nélkülük a mókuspörkölt?

Éppen ezt vitattuk meg a vevőkkel! – mondja a Guns & Ammo, Washington melletti fegyverbolt eladója, amikor belépek, hogy a legfelsőbb bírósági döntés visszhangjáról érdeklődjem. A talárosok a minap erősítették meg az amerikaiak alkotmányos jogát a fegyverviselésre az egyes államok, önkormányzatok tilalmával szemben is.

– Ez igen jelentős lépés előre, bár itt, Virginiában nem annyira. Inkább New Yorkban vagy Chicagóban lesz helyi következménye – teszi hozzá, és tájékoztat: egymásik állam lakosaként pisztolyt nem vehetnék nála. Vadászpuskát is csak akkor, ha valamely egylet tagja vagyok. Minden vásárló nevét átfuttatja a rendőrségi adatbázison: „csak akkor húzódik ez el, ha valakit mondjuk John Smithnek hívnak”.

A kínálat a százdolláros revolvertől az ötezret kóstáló „műszerekig” terjed. Kapok egy listát, hová nem vihetném a stukkert: szövetségi épületbe, közparkba, egyetemekre és még pár egyéb helyre. Van olyan fegyver, amelyet már 16 éves kamasz is megvásárolhat.

– Tudja, a rendőrség itt úgy általában, de nem egyénenként vigyáz ránk! Jogom van tehát megvédeni magamat és, ahogy egy angol mondaná, a „váramat” – így az éppen a virginiai boltban tébláboló George Bowie, akinek elmondása szerint több vadászfegyvere is van. A 60 éves nyugdíjas férfi tagja Amerika egyik legbefolyásosabb szervezetének, a négymilliós Országos Lőfegyverszövetségnek is. Puskáit az előírás szerint, gondosan elzárva tárolja.

Mint elmagyarázza, ez eredetileg erdős környék, sok errefelé a vadász. Ő például szeretmókusokat puskavégre kapni. Csodálkozásomra látva az egyik eladó magyarázza el a receptet, amelynek értelmében a hosszú farkú kisemlős mellett nyulat és disznót is a pörköltbe aprítanak.

– Persze, habozás nélkül használnám! – mondja a Bowie-nál két évvel fiatalabb, bérházi gondnokként dolgozó Brian Iskow arra a kérdésre: előrántaná-e pisztolyát önvédelemből. Ő leginkább csak célba lőni szokott, de újabban kevesebbet jár ki barátaival gyakorolni, így kissé berozsdásodott. Washington mellett él ő is, és nem tart a nagyvárosokban elharapózó lőfegyveres erőszaktól.

A közvélemény ugyanakkor bünteti a felelőtlen fegyverviselőket. Gilbert Arenast az egyik legellenszenvesebb sportolónak hozta ki egy felmérés. A helyi profi kosárlabdacsapat, a Wizards sztárja a nagyobb nyomaték kedvéért engedély nélküli fegyvert vitt a klub öltözőjébe, amikor szerencsejátékkal kapcsolatos nézeteltéréseit akarta elsimítani. Játékjogának felfüggesztése mellett egy hónapot javítóintézetben is tölthetett.

George Bowie-nak több vadászfegyvere is van
George Bowie-nak több vadászfegyvere is van
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.