Wulff az esélyes, Gauck a népszerűbb

Nehéz elveszíteni egy ilyen választást – kommentálta Thomas Oppermann, a szociáldemokraták frakcióvezetője a mai német államfőválasztás esélyeit. A CDU/CSU–FDP koalíciónak huszonegy mandátummal többje van, mint az ellenzéki pártoknak összesen, de így is mindenki arra számít: a jobbközép kormánykoalíció pártjai demonstratív módon összezárnak Angela Merkel kancellár jelöltje Christian Wulff alsó-szászországi tartományi kormányfő mögött.

Az 51 éves Wulffal valójában semmi gond nem lenne. Jóképű, szűkebb hazájában sikeres kereszténydemokrata politikus. Egykor még Merkel esetleges utódaként is emlegették, de ezt azzal hárította el: nem elég kemény fiú a kancellári feladatokhoz. Államfőként létrehozná a bölcsek tanácsát, amelylyel az országa előtt álló legfontosabb feladatokat tekintené át.

Kétéves kisfiának pedig gyerekkuckót rendezne be az irodájában, mert nincs is szebb a gyerekzsivajnál – nyilatkozta Wulff a Bildnek. Csakhogy a szociáldemokraták – zseniális húzással –benevezték ellene Joachim Gauckot, az egykori keletnémet ellenzékit, a Stasi-irattár megalapítóját. Gauck egy hónap alatt olyan népszerű lett, hogy ha a nép szavazna, szinte bizonyosan ő győzne.

Ám a német „alapító atyák”, a weimari tapasztalatok és a második világháború után ezt a lehetőséget határozottan kizárták: az államfőt ne a nép, inkább egy gondosan megrostált testület válassza meg. Meglepetések így is voltak, a titkos szavazásokon a képviselők nem mindig tartották magukat a pártfegyelemhez: 1954-ben például a háborús bűnök miatt elítélt Karl Dönitz admirális (Hitler saját kezűleg kinevezett utódjának) nevét is felvéste valaki a szavazócédulára. Efféle meglepetésre most nem kell számítani,Merkel állítólag frakciófegyelmet kért a koalíciós pártoktól. A jelöltek egyébként nem mondhatnak beszédet az alkotmány értelmében, nincs vita sem a szavazás előtt. A választásra 1244 személy jogosult, részben az alsóházban ülő képviselők és a tartományok által delegált elektorok, köztük színészek, popzenészek és sportolók. A furcsaságok közé tartozik, hogy Wulff, mint tartományi miniszterelnök maga is szavazhat...

Bár a vetélkedés most a kereszténydemokrata politikus és a keletnémet lelkész között zajlik, van egy harmadik jelölt is: a Baloldali párt színeiben Lukrezia Jochimsen nyugatnémet szociológus. Gauck ugyan tett egy próbát a baloldali frakciónál, hogy megszerezze a támogatásukat (és ezzel némileg szorosabbá tegye a versenyt), de az exkommunisták „neoliberálisnak” és az NDK-val szemben túl kritikusnak minősítették Gauckot. A mai szavazás nem egyszerűen az államfő személyéről szól, hanem teszt a kormánykoalíció számára, amelynek támogatottsága minden eddiginél mélyebbre süllyedt. Elemzők szerint ha nem sikerül abszolút többséggel megválasztani Wulffot és a harmadik körre, vagyis a relatív többségre szorulna, az máris súlyos kételyeket vetne fel a kormányzati szövetség jövőjével kapcsolatban. A népszerűségvesztésben főképp a liberális FDP a ludas: a tavaly őszi 14 százalékról mostanra a parlamenti küszöb alá, négy százalékra zuhant a népszerűségük. Többen már nyíltan beszélnek Guido Westerwelle pártelnök-külügyminiszter megbuktatásáról.

Merkel és Wulff
Merkel és Wulff
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.