Távirati stílusban

Elutasított vatikáni fellebbezés

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn elutasította a Szentszék fellebbezését egy néhai pedofil pap ügyében. A Vatikán azt akarta: a bíróság állítsa le azt az eljárást, amelyben azzal vádolják a Vatikánt, hogy segített egy papnak megőrizni hivatalát, miután megvádolták azzal, hogy szexuális visszaélést követett el kamasz fiúkkal szemben. A Vatikán a szuverén államok mentességének elvére hivatkozva kérte a korábbi döntések felülbírálását, amit a legfelsőbb bíróság azonban elutasított, így a per folytatódhat. Közben Belgiumban lemondott hétfőn az a bizottság, amely az egyházon belül elkövetett szexuális visszaéléseket vizsgálta. A nyolc éve működő testület azért lépett vissza megbízatásától, mert a rendőrség a múlt héten házkutatást tartott a mechelen-brüsszeli főegyházmegye központjában, hogy bizonyítékokat szerezzen egyes papok elleni vádak alátámasztására. (MTI)

Czúcz Ottó hazatér az Európai Bíróságtól?

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt a brüsszeli hírt, amely szerint Budapest nem hosszabbítja meg az Európai Bíróság magyar tagjának, Czúcz Ottónak a megbízatását. Hatéves mandátuma 14 bírótársáéval együtt augusztus végén jár le, de négyük neve nem szerepel a küldő ország által újrajelöltek listáján. (MTI)

Új banki megállapodás

Aláírták Brüsszelben az Európai Unió és az Egyesült Államok közti új megállapodást a banki adatok átadásáról a terrorizmus elleni nemzetközi fellépés keretében. A korábbi egyezményt az Európai Parlament adatvédelmi aggályok miatt elutasította, ám ezúttal nem várható az EP ellenkezése, mert garanciákat építettek be, hogy uniós lakosok adatait csak a megállapodásban említett célra használják. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.