Nebraska: „nem látnak szívesen bennünket!”

Egy 25 ezres nebraskai kisváros kilépett az ismeretlenségből és népszavazáson mondott nemet a törvénytelen bevándorlásra.

Mennyi adót kell még, hogy fizessek? Mindegyikünk fizeti, függetlenül a bőrünk színétől! Nem szívesen látnak itt bennünket – fakadt ki a mexikói születésű, de évtizedek óta honosított Alfredo Velez, miután kisvárosa is alaposan beszállt Amerika nagy bevándorlási vitájába. Fremont, e 25 ezres nebraskai település polgárai a minap népszavazáson mondtak nemet – 57:43 arányban – a törvénytelen bevándorlásra. Az elmúlt húsz évben ugyanis a nulláról kétezerre emelkedett a spanyol ajkú fremontiak száma.

A most jóváhagyott jogszabály – amelyet egyébként a városi önkormányzat előzőleg leszavazott – megtiltja, hogy olyannak adjanak ki bérbe házat vagy lakást a településen, akinek nincs törvényes bevándorlóstátusza. A munkáltatóktól is megkövetelik ezentúl, hogy nézzenek utána ennek. –Nem is lenne szabad itt lenniük! – értett egyet az illegálisok kiszűrésével egy helybéli, Trevor McClurg, noha a szigor éppen a város legnagyobb foglalkoztatójára nem vonatkozik. A húsfeldolgozó üzem ugyanis valamivel a határán túl van.

A kis Fremont lépése az Amerikai Polgárjogi Unió roszszallását is kiváltotta; a szervezet bíróság elé citálja a jogszabályt. Ugyanezt teszi a szövetségi kormány azzal a – lapunkban is ismertetett – arizonai törvénnyel, amely lehetővé teszi, hogy a rendőrök igazoltassák a törvénytelen bevándorlónak tűnő személyeket. A bevándorlás egyre égetőbb kérdés az Egyesült Államokban, amely több külföldön születettet próbál integrálni, mint a világ többi része együttvéve. Hivatalosan 40 millió az elsőgenerációs bevándorlók száma, a becslések szerint pedig 12 millió illegális él az országban. Barack Obama elnök egyelőre adós az átfogó bevándorlási törvénnyel; bizonytalan, hogy ezt mikor fogadhatja el a kongresszus. Olyan amnesztiát ígérnek, amelynek keretében a törvénytelenek adóhátralékuk és bírság befizetése ellenében státuszhoz juthatnának. Az amerikai társadalom egy friss felmérés szerint teljesen megosztott: felük elégedetlen Obamával ezen a téren, miközben a többségük támogatja az amnesztiát – de egyben az arizonai törvényt is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.