Kiterjesztett fegyvertartási jog az USA-ban

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn kiterjesztette a fegyvertartási jogot, megállapítva, hogy az alkotmány második kiegészítése által biztosított jog szövetségi, állami és helyi kormányzati szinten sem korlátozható jelentős mértékben. A testület 5:4 arányú döntéssel alkotmányellenesnek nyilvánította Chicago 28 éve érvényben levő, fegyvertartást tiltó rendelkezését. A szavazás a „hagyományos” ideológiai megosztottságot tükrözte: a konzervatív bírák a fegyverjog megerősítése, míg a bíróság liberális tagjai ellene voksoltak.

A CNN értékelése szerint a döntés nagy győzelem a fegyverlobbi számára; jelentősen szűkül az államok és a városok lehetősége, hogy komolyabb fegyvertartási tilalmakat léptessenek életbe. A legfelsőbb bíróság lényegében első ízben foglalt állást arról, hogy a fegyvertartás és -viselés alkotmányos joga minden amerikai szövetségi államra és városra vonatkozik.

A testület a jelentősebb korlátozások tilalmáról döntött, a többségi állásfoglalás szerint a kisebb korlátozásokat a bírósági rendszer lesz hivatott rendezni. A bírák megállapították, hogy bizonyos „ésszerű korlátozások” életben maradhatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.