Két kormányfő Prágában

Václav Klaus cseh államfő tegnap kormányfővé nevezte ki Petr Necast, a Polgári Demokrata Párt (ODS) elnökét, aki már le is tette az esküt. Hétfőtől ideiglenesen két miniszterelnöke van Csehországnak, ugyanis Jan Fischer és a kabinetje addig hivatalban marad, ameddig az új kormánynak nem szavaznak bizalmat a parlamentben.

Petr Necas a Kisoldalon levő irodájából egyedül sétált fel a Hradzsinba. A meglepődött újságírókkal közölte, hogy ha csak valamilyen váratlan esemény nem jön közbe, új tisztségében sem kér védelmet a kormányőrségtől, s a luxus-Audi helyett hazai gyártmányú Skoda Superb gépkocsival kíván közlekedni. A belvárosban viszont továbbra is gyalog. Nem óhajt beköltözni a kormányfőknek fenntartott Kramár-villába sem, hanem ezután is a külvárosi bérházban lakna.

Kinevezése után Petr Necas közölte: július 7-ig szeretné véglegesíteni a kormánytagok névsorát, hogy mielőbb hozzáláthassanak a jövő évi költségvetés kidolgozásához, amelynek legfőbb célja a pazarló, valamint a hitelekből osztogató állam megfékezése. – Ugyanakkor nem siettetjük a tárgyalások befejezését, mert arra törekszünk, hogy Csehországnak hosszú idő után végre stabil kabinetje legyen –hangsúlyozta.

Tegnap délután folytatódtak a koalíciós egyeztetések a kormányprogramról és a személyi kérdésekről. Értesüléseink szerint a tervezet több fejezetétmár lezárták. Szót értettek abban is, hogy fi zetős marad az egészségügy, s bevezetik az egyetemi tandíjat minden hallgató számára, de a részletekről, valamint a korrupció elleni harc módjáról még nem egyeztek meg. A tizenöt miniszteri poszt többségét is elosztották. A külügyminiszter minden bizonnyal ismét Karel Schwarzenberg, a TOP 09 elnöke lesz. Nincs egyetértés viszont a leendő pénzügyminiszter személyéről, valamint a belügyi tárca vezetőjéről. Az utóbbit a Közügyek Pártja (VV) saját elnökének, Radek Johnak követeli. Kristína Kocí vezetőségi tag a cseh köztévé (CT) politikai vitaműsorában azt hangoztatta, hogy ha ezt a posztot nem kapják meg, akkor a VV nem lép be a koalícióba, legfeljebb csendestársként kívülről támogatná különszerződés révén a jobbközép kisebbségi kabinetet. Kijelentését Petr Necas amatőr zsarolásnak minősítette, s hozzátette: ezeket a követeléseket zárt ajtók mögött kell előadni, nem pedig a sajtón keresztül megüzenni.

Tiszta úr, a miniszterelnök

A negyvenhat éves Petr Necas eredetileg plazmafizikus. A rendszerváltáskor, munkatársainak ösztönzésére adta közéleti tevékenységre a fejét. Már 2002-ben is versenybe szállt a pártelnöki posztért, de akkor két szavazattal kevesebbet kapott, mint az ugyancsak a morvaországi régióból származó Mirek Topolánek.

Idén tavasszal jelent meg A felelősségteljes politizálás reményei című interjúkötete, amelyben Necas kifejti: „A politikus ne legyen magamutogató celeb, mert a politika szolgálat, kemény munka, nem a megtollasodás eszköze”. Miniszterelnök-helyettesként, valamint munka-, család- és szociális ügyi miniszterként (2006–2008) is tartotta magát ehhez az elvhez. Két hónappal a május végi választások előtt őt bízták meg az ODS vezetésével, miután Mirek Topolánek idén márciusban a zsidókat, az egyházat és a melegeket fricskázó kijelentései miatt pártelnökként is megbukott. Petr Necast Tiszta úrnak nevezik, mert eddig nem keveredett közéleti botrányokba. Unalmas és hosszadalmas felszólalásai miatt kollégái azonban egymás közt csak Fidelnek hívják. Páratlan munkabírását viszont mindannyian elismerik. – Nagyon remélem, hogy évek múltán is elmondhatom, hogy lefizethetetlen vagyok, az ODS pedig megszabadult a korruptak társasága címkétől – jelentette ki kortesbeszédében, vastapsot kiváltva. A tegnap kinevezett cseh politikus nős, két lány és két fiú édesapja. (Sz. J. P.)

Necas (balra) hosszú távra tervez. Klaus gratulál kinevezéséhez
Necas (balra) hosszú távra tervez. Klaus gratulál kinevezéséhez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.