Izraelnek tilos a török légtér

Lezárták a törökök légterüket egy izraeli gép előtt. A kormány lépése a térségbeli viszonyok változását jelzi.

Nem használhatta a török légteret egy izraeli katonai szállítógép. A repülő izraeli katonákat vitt auschwitzi zarándoklatra, Lengyelországba. A hírt megerősítette Erdogan miniszterelnök is Torontóban, a G20-csúcs után. Egy török diplomata később úgy nyilatkozott, hogy a tiltás csak a katonai gépekre érvényes.

A bejelentést a megfigyelők úgy értékelték, hogy Erdogan kormánya következetesen leépíti kapcsolatait Izraellel a május 31-i flottillaincidenst követően. Azóta több milliárd dollár értékű katonai üzletet lemondtak, miközben a török akciókra válaszul Izraelben bojkottot hirdettek a török áruk és üdülőhelyek ellen. A török nagykövet, akit visszahívtak a kilenc halálos áldozatot követelő eset nyomán, továbbra sem érkezett vissza állomáshelyére. Három közös hadgyakorlat tervét törölték. A török hírszerzés élére pedig olyan személyt neveztek ki, akiről tudott: közelebb áll Iránhoz, mint Izraelhez. Sőt az ankarai kormány kifejtette: diplomáciai kapcsolatát alacsonyabb szintre helyezi, gazdasági és katonai kapcsolatait minimális szintre csökkenti, amennyiben Izrael nem kér bocsánatot a törököktől.

Az ügy eközben túlterjedt a kétoldalú viszonyon. Törökország az ENSZ BT nem állandó tagjaként nem szavazta meg az Iránt elítélő határozatot. Ezután Philip Gordon amerikai helyettes külügyi államtitkár egy AP-interjúban megjegyezte: „Úgy gondoljuk, Törökország elkötelezett marad a NATO, Európa és az Egyesült Államok iránt, ám ezt demonstrálnia kellene.”

Az amerikai diplomata kijelentését a török kormánykörök értetlenséggel fogadták:NATO-tagságukat és nyugati elkötelezettségüket nem lehet kétségbe vonni, állítják a kormányzó iszlamista AK párt vezetői.

Igazi zavart azonban az okozott Törökországban, hogy a párt első számú szellemi vezetője rosszallotta egy amerikai lapinterjúban a flottillaügyet. Az Észak-Amerikában élő 69 éves Fethullah Gülen imám „csúf esetnek” minősítette az akciót, és azt mondta, hogy a szervezőknek előzőleg egyeztetniük kellett volna Izraellel. Gülenről úgy tudni, szervezetek, iskolák, jótékonysági egyletek, sajtócégek hatalmas hálóját működteti. Általában az iszlám és más vallások párbeszédét hirdeti. Befolyása több mint uralkodó Erdogan pártjában.

Erdogan katonák gyűrűjében. Kelet vagy Nyugat felé fordul?
Erdogan katonák gyűrűjében. Kelet vagy Nyugat felé fordul?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.