A Ku-Klux-Klantól Obama táboráig

A Demokrata Párt ideológiai alakváltozásainak is részese volt a 92 évesen elhunyt Robert Byrd szenátor, aki csaknem hat évtizedet szolgált a kongresszusban.

Kerekes székében közlekedve már egyre ritkábban rántotta elő ingzsebéből az amerikai alkotmány egy példányát „bizonyítékként”, és frakciója ünnepléssel fogadta, ha betolták egyegy kulcsszavazásra. De májusban megtartotta utolsó emlékezetes beszédét, mégpedig a szenátusi obstrukció védelmében. A szerepre igazán jogosult volt: a hatvanas évek elején több mint 14 órán át tartotta fel a kongresszust, hogy akadályozza a polgárjogi törvény elfogadását. Mindennek most vége: hétfőre virradóra, 92 évesen elhunyt Robert Byrd, a mindenkori leghosszabb ideig, 51 esztendeig szolgáló amerikai szenátor, aki Nyugat-Virginia államot és a Demokrata Pártot képviselte. A felsőház előtt pár évet a képviselőházban is töltött; még Harry Truman volt a Fehér Ház lakója, amikor felesküdhetett.

A The Los Angeles Times nekrológja az ellentmondások emberének láttatja az idős politikust, aki maga is változtatta nézeteit az egykor – különösen délen – meglehetősen antiliberális demokraták ideológiai átalakulásával párhuzamosan. – Életem legnagyobb hibája volt – mondta később arról, hogy tagja volt a fajgyűlölő Ku-Klux-Klannak, sőt a negyvenes években egy 150 fős KKK-csoport élén állt, ők küldték a politikába. Egy liberális lobbiszervezet, az ADA úgy találta, hogy míg Byrd 1964-ben leadott szavazatai csak 16 százalékban tükröztek liberális nézeteket, 2005-re már 95-ben.

„Az élete (volt) a szenátus. Többet tud róla, mint bárki élő vagy halott. Nem néz tévét. Nem érdeklik a sportok. Ennek az intézménynek szentelte életét” – mondta a római szenátorelődökre 14 beszédben is utaló Byrdről Bob Dole egykori republikánus elnökjelölt. A hatalmi ágak közötti „fékek és egyensúlyok” tántoríthatatlan híveként szemrebbenés nélkül ellentmondott különböző elnököknek. Ugyanakkor híres volt arról is, hogy a szenátusi jogalkotást, mint a tenyerét ismerve, ügyesen Nyugat-Virginiába hordta az autópálya-építéseket, összesen mintegy 1600 kilométernyit, valamint számos szövetségi intézményt, így egy FBI-részleget is. Csak akkor csaptak a kezére, amikor a CIA háromezer alkalmazottját is „hazavitte” volna. A szenátus korelnökeként a harmadik volt a sorban, hogy adott esetben az amerikai elnök helyébe léphessen.

Byrd, a leghosszabb ideig szolgáló szenátor, 1963-ban John F. Kennedy elnökkel
Byrd, a leghosszabb ideig szolgáló szenátor, 1963-ban John F. Kennedy elnökkel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.