Brüsszel Pozsonynak ad igazat

Az Európai Bizottság véleménye szerint nem megalapozott Magyarország azon véleménye, hogy Szlovákia megszegte az európai uniós rendelkezéseit, amikor 2009 augusztusában megtagadta Sólyom László magyar államfőtől, hogy Szlovákia területére lépjen.

Az Európai Bizottságnak azért kellett indokolással ellátott véleményt kialakítania, mert Magyarország azt tervezi, hogy az EU bíróságához fordul a Szlovákiával folyó vitában. Ezt a lépést meg kell előznie egy brüsszeli állásfoglalásnak.

A bizottság elemzésének az a végkövetkeztetése, hogy sem az EU működését szabályozó szerződés, sem a másodlagos jogforrások rendelkezései nem vonatkoznak valamelyik tagállam államfőjének egy másik tagállamban tett látogatására. Ezért a bizottság véleménye szerint a kötelezettségszegésre történő hivatkozás jelen esetben megalapozatlan.

Valójában a szerződés és a másodlagos jogforrások szövegéből, összefüggéséből, valamint céljából következik, hogy a szabad mozgás joga kizárólag magánjogi jogalanyként (a személyek alapvető joga), nem pedig egy tagállam vagy egy harmadik ország államfőjeként illeti meg a polgárokat. Az államfőkre ugyanis a nemzetközi jog szabályai vonatkoznak. Emellett az uniós intézmények a tagállamok közötti kétoldalú diplomáciai kapcsolatokat szabályozó nemzetközi jogi normákat nem módosíthatják.

Magyarország azt nehezményezi, hogy Szlovákia 2009. augusztus 21-én megtagadta, hogy Sólyom László szlovák területre lépjen, és az unió polgárainak és családtagjaiknak a szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogára hivatkozik. A bizottság által a szöveghez fűzött háttérinformáció emlékeztet rá, hogyMagyarország elnöke azzal a céllal kívánt ellátogatni Szlovákiába, hogy részt vegyen Szent István szobrának felavatásán. A szlovák hatóságok úgy értékelték, hogy az elnök látogatásának időpontja, amely Csehszlovákia Varsói Szerződés általi megszállásának 41. évfordulójára esett, közbiztonsági kockázatot jelentett. Ezért úgy döntöttek, hogy a magyar fél által is hivatkozott irányelv alapján nem engedik be az elnököt az ország területére. A magyar hatóságok 2009 októberében panasszal fordultak az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben kérték, hogy a bizottság indítson kötelezettségszegési eljárást Szlovákiával szemben az említett irányelv (2004/38/ EK) megsértése miatt.

A magyar Külügyminisztérium álláspontja továbbra is az: Szlovákia nem tagadhatta volna meg, hogy az államfő belépjen az ország területére, ezért Magyarország folytatni fogja a Szlovákia ellen indított eljárást az Európai Bíróság előtt. Az eljárásban nemcsak arra szeretnének választ kapni, hogy a szlovák hatóságok döntése sérti-e az uniós szerződéseket, hanem arra is, hogy a személyek szabad mozgásáról szóló irányelvet minden uniós polgárra ugyanúgy kell-e alkalmazni, vagy van-e olyan személyi kör, amelyre annak szabályai nem érvényesek – olvasható a Külügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szlovák külügyminisztérium szerint az ügy egyik félnek sem használt, és bízik abban, hogy az incidens a bizottsági állásfoglalással befejeződik. A minisztérium ugyanakkor a brüsszeli döntést a szlovák érvelés megerősítésének tartja, s bízik benne, hogy a döntés önvizsgálatra sarkallja a magyar felet.

Sólyom László a hídról fordult vissza 2009. augusztus 21-én
Sólyom László a hídról fordult vissza
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.