Radicová alakíthat kormányt Pozsonyban

Robert Fico leköszönő szlovák kormányfő szerdán visszaadta kormányalakítási megbízatását Ivan Gasparovic államfőnek, miután minden potenciális partner visszautasította tárgyalási ajánlatát. Röviddel ezután a köztársasági elnök Iveta Radicovát, a négy jobbközép párt közös jelöltjét bízta meg a feladattal, a pozsonyi parlament alakuló ülését pedig jú lius 8-ra hívta össze.

A négy szlovákiai jobbközép párt vezetői még kedd éjjel megállapodtak a kormányprogram sarkalatos pontjairól.

– Legfontosabb célunk a költségvetési és az államháztartási hiány mérséklése, de nem adóemelések és egyéb megszorító intézkedések révén, hanem az állam lényeges karcsúsításával, a közkiadások lefaragásával – közölte Radicová. Külön jogszabállyal kívánnak véget vetni a közéleti funkcióhalmozásnak.

Bugár Béla, a Híd-Most elnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy megegyeztek a távozó Fico kabinetje által elfogadott, a kisebbségi jogokat szűkítő rendelkezések megszüntetéséről, továbbá a nemzetiségi kultúrák eddiginél átláthatóbb finanszírozásáról. Megállapodtak arról is, hogy a kettős állampolgárságról rendelkező magyarországi törvény szlovákiai hatásait új jogszabállyal kívánják kivédeni. – Olyannal, amely nem bünteti a szlovák állampolgárokat – hangoztatta Bugár, de részletekbe nem bocsátkozott. A kisebbségi törvény elfogadásáról viszont egyelőre nem született egyezség. A kormányprogramba nem került be a Vatikánnal kötött alapszerződést kiegészítő, a lelkiismereti szabadságról rendelkező egyezmény jóváhagyása. Miként a melegek partneri kapcsolatának legalizálása, illetve a könnyűdrogok használatával kapcsolatos törvények enyhítése sem. A Szabadság és Szolidaritás Pártja (SaS) által szorgalmazott adóreformot szakaszosan vezetik be. Elsőként a különböző járulékokat kívánják öszszevonni.

Iveta Radicova és leendő koalíciós partnerei, Bugár Béla (balra), Richard Sulik (középen) és Jan Figel (jobbra)
Iveta Radicova és leendő koalíciós partnerei, Bugár Béla (balra), Richard Sulik (középen) és Jan Figel (jobbra)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.