Dél-Afrikába is elért a ruandai elnök keze

Hat embert tartóztattak le tegnap Dél-Afrikában, akiket a hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy közük volt egy önkéntes száműzetésben élő, egykor magas rangú ruandai katonai vezető elleni merénylethez. Faustin Kayumba Nyamwasára akkor lőttek rá, amikor szombat délelőtt a bevásárlásból tartott hazafelé a feleségével. A lövés a hasán érte.

Ruanda egykori vezérkari főnökét azonnal kórházba szállították. Rosetta Nyamwasa nem sokkal később azzal vádolta meg a ruandai elnököt, hogy ő tört férje életére. – Paul Kagame azt mondta a parlamentben, hogy megöleti a férjemet – nyilatkozta. A ruandai kormány tagadta a vádat, és közölte, hogy „nem helyesli az erőszakot.”

Nyamwasa, aki egy ideig a ruandai titkosszolgálat főnöke volt, Kagame egyik legfontosabb szövetségese volt, amíg feszültségek nem támadtak közöttük, miután a katonai vezető korrupcióval vádolta meg az elnököt. Nyamwasát most hazájában azzal vádolják, hogy terrorcselekményekben vett részt. A német és a francia állam is körözi, mert a vád szerint felelősség terheli az 1994-es, nyolcszázezer halálos áldozatot követelő népirtáshoz vezető eseményekért. A család idén februárban döntött úgy, hogy Dél-Afrikába költözik.

A tizenhat évvel ezelőtti vérengzés után Ruandának sikerült egy ideig Afrika „bezzegországaként” bemutatnia magát. A tízmilliós ország gazdasága stabilan növekszik, a parlamenti kvótának köszönhetően pedig több nő ül a törvényhozás padsoraiban,mint a skandináv országokban. A 2000-ben a képviselők, 2003-ban pedig az országos választáson is elsöprő győzelmet arató Kagame azonban kritikusai szerint egyre erősebben elnyomja az ellenzéket, korlátozza a szólásszabadságot és kegyetlenül számol le politikai ellenfeleivel. Mindez ebben az évben felerősödött, ugyanis augusztusban újra elnökválasztást tartanak az országban. Az előrejelzések szerint az egykori katonai vezető ismét könynyedén nyeri majd a választásokat. A Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet szerint azonban a közelmúltban két kis ellenzéki párt támogatóit is zaklatták és megfélemlítették. Johnnie Carson, az amerikai külügyminisztérium afrikai ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint pedig két független újság működését ellehetetlenítették, megakadályozták két párt indulását a választásokon, az ellenzék egy ismert vezetőjét pedig letartóztatták.

Paul Kagame: gyilkossággal vádolják
Paul Kagame: gyilkossággal vádolják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.