Dantei pokol az olasz börtönökben

Favignana ablak nélküli barlangcellái érdemelték ki a legembertelenebb börtön címét. A túlzsúfolt olasz börtönökre az igazságügyminiszter szerint újak építése a megoldás.

A szicíliai Favignana szigetén egy erődöt alakítottak át börtönné. Az életfogytiglanra ítélt maffiózók a sziklákba vájt egykori kazamatákban, tíz méterrel a tengerszint alatt raboskodnak: ablak és illemhely nélkül. A csapból sós víz folyik. Dantei pokol – mondják Favignánáról az itt dolgozó fegyőrök is. Az Itália 206 börtönének rabjai között végzett online felmérés második helyén a szardíniai Sassariban Szent Sebestyénről elnevezett börtön végzett: kétszáz rab szorong négyesével a háromszor két méteres cellákban. Villany nincsen, télen fűtés sem, mivel az illetékes római minisztériumnak nincs pénze a gázszámlára. A kétszáz fogolyból 125 drogfüggő. Hasonló a helyzet Róma legnagyobb büntetésvégrehajtási intézetében, a Rebibbia börtönben, ahol a román állampolgárságú rabok inkább lemondanak a fellebbezésről, csak büntetésüket olasz cella helyett hazaiban tölthessék le.

64 404 fő raboskodik jelenleg az olasz börtönökben. Húszezerrel többen, mint az intézmények tényleges befogadóképessége. Ebből 2751 a nő, 37 százalékuk pedig külföldi (húsz évvel ezelőtt még csak 15 százalékuk volt), a rabok 44 százaléka vár a jogerős ítéletre. Négyezer a HIV-fertőzöttek száma, tízezer a tébécés. Az utóbbi tíz évben több mint ezerötszáz rab halt meg, egyharmaduk öngyilkos lett. Az olasz börtönökben tízszer többen vetnek véget saját kézzel az életüknek, mint a falakon kívül.

Vészhelyzet van: robbanás szélén a börtönök – állapította meg most júniusban a római parlament igazságügyi bizottsága, mely attól tart, hogy a tavaly nyáron kitört börtönlázadás az idén is megismétlődhet. A rabok augusztusban szokták verni pléhtányérjaikkal az ablakrácsokat: a felforrósodott cellákban ilyenkor a legnagyobb a járványveszély. A túlzsúfoltságra nem az amnesztia, hanem új börtönök építése a megoldás - hangoztatta Angelino Alfanoigazságügy-miniszter. A bírák és ügyészek szövetsége szerint viszont a Szardíniában épülő négy börtön helyett azokat a törvényeket kell módosítani, melyekkel a Prodi-, majd a Berlusconi-kormány nem a közbiztonságot növelte, csak a cellákat töltötte meg.

Kivételes helyzetben: szakmát tanuló nők egy milánói börtönben
Kivételes helyzetben: szakmát tanuló nők egy milánói börtönben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.