Szavazás Szmolenszk árnyékában

Vasárnap reggel hat és este nyolc óra között szavazhattak a lengyelek. Tíz elnökjelöltből választhattak, lapzártáig semmi sem zavarta meg az eddig elég unalmas kampányt. A választás idő előtti volt, mert a korábbi elnök április 10-én életét vesztette a szmolenszki repülőgép-katasztrófában.

A lengyel választásokban a magyarhoz hasonló szabályok érvényesek: vasárnap estig tartott a kampánycsend. Annyit tudni lehetett már vasárnap kora este, hogy a részvétel elég magas, megközelítheti a 60 százalékot. A törvények szerint elnök az lesz, aki az érvényes szavazatok több mint ötven százalékát megkapja. Ha egyik jelöltnek sem sikerül ez, akkor két hétre rá a két legtöbb szavazatot kapott jelölt közül második fordulóban választhatnak. Elnökké 35 évesnél idősebb lengyel állampolgárt választhatnak. Jelölt az lehetett, akit legalább százezren aláírásukkal ajánlottak.

A mostani választás különlegessége, hogy az egyik jelölt az április 10-i szmolenszki repülőgép-katasztrófában meghalt eddigi elnök, Lech Kaczynski ikerfivére. Jaroslaw Kaczynski hatvanéves jogász, aki korábban kormányfő is volt egy jobboldali-nacionalista-populista tarka koalíció élén. Kaczynskit, aki a jobboldali konzervatív Jog és

Igazságosság (PiS) párt elnöke, megosztó személyiségnek tartják. Nacionalista frazeológiáját a társadalom bigott, bezárkózó rétegei teszik magukévá. A tragédia visszafogottabbá tette.

Kaczynski erőteljesen hangsúlyozta, ha fő ellenfele, Bronislaw Komorowski nyerne, akkor a jelenleg kormányzó jobboldali-liberális Polgári Platform (PO) pártot senki nem állítaná meg piacpárti reformjaiban. Ez – figyelmeztet – az egészségügy privatizálását jelentheti.

Az, hogy a kampány gyakorlatilag kétszereplőssé lett, elterelte a figyelmet a többi indulóról. Pedig még nyolcan vannak. Közülük legtöbb szavazatra a szociáldemokrata színezetű SLD jelöltje, Grzegor Napieralski esélyes.

A lengyel elnököt főleg a közvetlen választás ruházza fel tekintéllyel. Egyébként „félerős” jogosítványai elsősorban a védelem és a diplomácia terén érvényesek. Az eddigi elnök ezzel elsősorban akként élt, hogy a végletekig halogatta a kormány előterjesztéseinek elbírálását, a kinevezések, előléptetések, nagyköveti viszszahívások jóváhagyását. Vitázott a kormánnyal az ország külpolitikai képviseletének kérdésében is. Kínos pillanat volt, amikor a lengyel delegációvezető foteljéért huzakodtak egy EU-csúcs előtt.

Komorowski az ellenállásból

Történelmi nevet visel a liberálisok elnökjelöltje. Az 58 éves Bronislaw Komorowski grófi, földbirtokosi családját a mai Litvánia területéről sodorta a történelem egészen a Wroclaw környéki településig, ahol született. Nagynevű rokonai közé tartozik Bór-Komorowski tábornok, a Honi Hadsereg parancsnoka, aki kiadta a parancsot az 1944-es varsói felkelésre. A későbbi politikus történelemszakot végzett a varsói egyetemen, de már középiskolás korában részt vett a rendszerellenes mozgalomban, később a Szolidaritásban. A rendszerváltozás után hatszor választották képviselővé, volt védelmiminiszter-helyettes, majd miniszter is. A Szolidaritás utódpártjai közül ő a liberális-konzervatív szárnyhoz csatlakozott. 2001-től akkori pártjával együtt lett a Polgári Platform tagja. 2007-ben választották a szejm elnökévé.

Varsói választó voksol
Varsói választó voksol
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.