Műtét az EU-ban: fájni fog

Szemműtét Ausztriában, térdoperáció Franciaországban: hamarosan ez is lehetővé válik, de… Tényleg felvirradt az európai egészségügy nagy napja?

Sokéves keserves vita végére tettek pontot az EU-tagállamok egészségügyi miniszterei, ám kérdés, hogy mennyit nyernek ezzel a „mezei” páciensek. Merthogy (ha az új jogszabály végigjut az uniós labirintuson) a betegek egy másik tagországban is kérhetnek majd orvosi ellátást, és ezért fizetnek is nekik – pontosan annyit, amennyibe a beavatkozás odahaza került volna. Értsd: a Svédországban vagy Nagy-Britanniában megoperált magyar állampolgár kezébe a magyar árat nyomja a biztosító. És akkor még nem is beszéltünk a kivételekről.

Mégis nagy áttörésként tálalták a miniszterek minapi megegyezését; az EU-elnökséget betöltő Spanyolország tárcavezetője, Trinidad Jiménez egyenesen „az európai egészségügy nagy napjáról” áradozott. Örömhír ez persze azok után, hogy a tagállamok évek óta vitatkoznak arról, ki fizesse a külföldi gyógykezelések számláját. Már temették is a témát, amikor tavaly decemberben tizenegy EU-tag – köztük Magyarország és Spanyolország – leszavazta az irányelvtervezetet.

Végül a nyugdíjasokon állt vagy bukott minden. A spanyolok korábban attól rettegtek, hogy a náluk élő sok ezer északeurópai nyugdíjas egészségügyi ellátását is nekik kell finanszírozniuk. Csakhogy a kompromisszumos szöveg (amelyre most mindenki áldását adta) eltér az eddigi szabályoktól: ha egy Spanyolországban élő német nyugdíjas visszatér Németországba, az orvosi kezelés költségei mégsem a spanyol államot terhelik, hanem a németet.

Nem mindenki örül azonban az új egyezségnek. A jogszabálytervezetet benyújtó Európai Bizottság szélesebb jogokat adott volna az uniós betegeknek, a miniszterek által elfogadott változat viszont korlátokat szab. Az egészségügyi hatóságokkal előzetesen engedélyeztetni kell a külföldi kezelést, ha legalább egyéjszakás kórházi tartózkodás vagy „magasan specializált” orvosi berendezések használata válik szükségessé.

„A rugalmasság hiánya megkérdőjelezi az alapvető okokat, amiért az irányelvet egyáltalán kidolgozták” – elégedetlenkedett Nicola Bedlington, az Európai Betegfórum (EPF) igazgatója. Nemcsak az előzetes engedélyeket bírálta: olyan rendszert is sürgetett, amelyben a betegek előre pénzt kapnak, hogy a külföldi gyógykezelésre ne kelljen ingüket-gatyájukat rákölteni.

Meglepően nagy hullámokat kavar a határokon átnyúló orvosi ellátás ahhoz képest, hogy a tagállamok – átlagosan – egészségügyi költségvetésük egy százalékát fordítják erre. A külföldi útra főként azok szánják rá magukat, akiknek valamilyen ritka kezelésre van szükségük, vagy a „szomszédban” (egy határ menti térségben) élnek. Ráadásul nem elég, hogy az ide-oda utazás költségei tovább drágítják az orvosi túrát, a páciens még azon is izgulhat, hogy a megfelelő minőséget kapja-e az idegen ország idegen kórházában.

Bírósági ítéletekben keresnek gyógyírt a betegek

Amíg nincs egységes EU-szabályozás, a külföldön gyógyulni kívánó betegek legfeljebb az Európai Bíróság ítéleteit böngészhetik – hátha abból útmutatást nyernek. A leghíresebb üggyé Yvonne Watts csípőműtétje vált. Az idős brit hölgynek csípőprotézisre volt szüksége, de odahaza közölték vele, hogy rutinesetnek számít, ezért egy évet kell várnia az operációra. Bár súlyosbodtak a fájdalmai, a külföldi kezeléshez nem kapott engedélyt; végül elunta a dolgot, és megműttette magát Franciaországban. Nagy-Britanniába visszatérve benyújtotta a 3900 fontos (1,3 millió forintos) számlát, amelyet a biztosító elutasított. Csakhogy az uniós bíróság úgy ítélkeztek: ha a várakozási idő – objektív orvosi értékelés szerint – veszélyezteti a beteg állapotát, igenis finanszírozni kell a másik tagállamban kapott szolgáltatást. Megnyerte a pert a luxemburgi Kohll úr, aki a lányát Németországba vitte fogszabályozó orvoshoz. A luxemburgi társadalombiztosítás a kezelés költségeinek megtérítését előzetes felhatalmazáshoz kötötte, ám az Európai Bíróság szerint ez sérti a szolgáltatásnyújtás szabadságát. Ugyanígy a pártját fogták Decker úrnak is, aki – luxemburgi recept alapján – belga optikustól rendelt szemüveget, majd a biztosítója bejelentette: mivel nem kért előre engedélyt, nem fizetnek neki. (P. B.)

Műtét egy berlini kórházban. Külföldi páciensek kíméljenek!
Műtét egy berlini kórházban. Külföldi páciensek kíméljenek!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.