Budapesten a poprádi bombabotrány felelőse

A szlovákiai határőrség és idegenrendészet volt vezetője, a januári, poprádi robbanóanyag-botrányról elhíresült személy Szlovákia magyarországi nagykövetségének rendőrattaséjaként folytatja munkáját – erősítette meg több pozsonyi napilap értesülését a pozsonyi belügyi tárca szóvivője.

Eril Tomás elmondta azt is, hogy Tibor Mako a világszerte megdöbbenést és felháborodást kiváltó ügyben nem követett el hibát, csupán morális felelősséget vállalt egyik beosztottjának súlyos mulasztásáért, ezért mondott le. Új beosztásához pedig megfelelő képesítéssel, szakmai tapasztalattal és nyelvtudással is rendelkezik – hangsúlyozta.

Január 2-án a poprádi repülőtéren Tibor Mako parancsára a Dublinba tartó utasok poggyászaiba tudtukon kívül robbanóanyagokat helyeztek el azzal a céllal, hogy a frissen kiképzett kutyák megtalálják azokat. Az egyik doboz azonban a bőröndben maradt. Amikor erre az illetékes rendőr rájött, a szlovákiai Danube Wings társaság gépe már a kifutópályán volt. A kapitánnyal ekkor csak annyit közöltek, hogy ártalmatlan tárgy maradt a csomagtérben, mire ő parancsot adott a felszállásra.

Ezután a poprádi repülőtér vezetői nem a dublini légikikötő tisztviselőit értesítették, hanem a poggyászokat kezelő Servisair vezetőit, ráadásul olyan rossz angolsággal, hogy a címzettek nem értették, miről van szó. A poprádi akciót vezető rendőrtisztnek csak január 5-én tűnt fel, hogy hiányzik egy csomag robbanóanyag. Beosztottja ekkor vallotta be, hogy mi történt három nappal korábban. Ezt követően lépett kapcsolatba a szlovák belügyminisztérium és a pozsonyi diplomácia az ír partnerekkel, akiktől többek között a Dublinba került csomag diszkrét visszaszolgáltatását kérték. Közölték annak a lőcsei férfinak a nevét is, akinek fogalma sem volt arról, hogy mit visz a bőröndjében. Az ír belügyminiszter azonnal riasztotta a dublini kommandósokat, akik nagy erőkkel kiürítették azt az utcát, ahol a szlovákiai villanyszerelő lakott. A ruhák közt lapuló tárgyat perceken belül megtalálták, a megrémült férfit pedig előállították. Három óráig vallatták, és csak az ottani szlovák nagykövet személyes magyarázatát és sűrű bocsánatkérését követően engedték szabadon.

A történtek után Tibor Mako elismerte a felelősségét és lemondott posztjáról. Azóta Robert Kalinák tanácsadójaként dolgozott a pozsonyi belügyminisztériumban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.