Baloldali teszt Düsseldorfban

Baloldali kormánya lehet a legnagyobb német tartománynak, Észak-Rajna–Vesztfáliának. De lehet, hogy kérészéletű lesz.

A legnagyobb, 18 millió lakosú német tartományban május elején tartották a parlamenti választást, de azóta sincs új kormány: a kereszténydemokraták ugyan 6000 szavazattal megelőzték a szociáldemokratákat, koalíciót végül nem tudtak alakítani. A hosszas alkudozás után Jürgen Rüttgers CDU-s kormányfő visszalépett, így a kormányalakítás az SPD-s Hannelore Kraftra vár.

Nem lesz könnyű dolga: bár a Zöldek jól szerepeltek, és stabil partnernek tűnnek, a két pártnak egyetlen szavazat hiányzik az abszolút többséghez. Jelentkezett persze a Baloldal is, hogy szívesen kisegíti a piros–zöld szövetséget, de ebből – a főként Nyugat-Németországban mind a mai napig érezhető fenntartások miatt – Kraft nem kért. Marad tehát a kisebbségi kormányzás: ám erre a stabil koalíciókra törekedő Németországban viszonylag kevés példa akadt. Az egyetlen hosszabb ideig működő kisebbségi kormány Szász-Anhaltban bírta, egészen nyolc évig – igaz, a PDS (vagyis a Baloldal elődje) külső támogatásával – emlékeztet a Spiegel Online.

Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy Észak-Rajna–Vesztfáliában meddig maradhat hatalmon a kisebbségi koalíció –a költségvetés elfogadásakor mindenképpen külső támogatásra szorulnak. Kraft abban bízik, hogy a liberális FDP-t néha meg tudja nyerni, bár a párt most a kemény ellenzéki szerepvállalást hangoztatja. Az igazi kérdés azonban az, hogy meddig tarthat az NDK-s utódpártnak tartott Baloldal politikai karanténja a nyugati tartományokban. Keleten – és a fővárosban, Berlinben – már előfordult, hogy a szociáldemokraták szükség esetén velük is szövetséget kötöttek. Ha nyugaton is sikerülne kitörniük a karanténból, akkor az SPD-nek előbb-utóbbi szövetségi szinten is színt kellene vallania: elképzelhetőnek tartja-e, hogy egy szövetségi patthelyzetben békejobbot nyújtson az egykori belső ellenfél Oskar Lafontaine és a keletnémet Gregor Gysi által népszerűvé tett pártnak?

Az észak-rajna–vesztfáliai meccsbe a hét végén Angela Merkel kancellár (CDU) is beszállt: szigorúan megrótta Kraftot, amiért nem a Németországban megszokott stabilitásra (vagyis a nagykoalícióra) törekszik. Ám Merkel valójában más miatt aggódik: ha a nyugati tartományban szocdem–zöld kormány alakul, akkor megváltoznak a szavazati arányok a Bundesratban, és a nagyobb horderejű törvények átviteléhez a CDU–FDP-koalíciónak már nem lesz meg a szükséges többsége.

Jürgen Rüttgers elbúcsúzott
Jürgen Rüttgers elbúcsúzott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.