Légvár a putyini gazdasági csoda

„Hiánycikk” lesz a Vlagyimir Putyin nevével fémjelzett elmúlt évtized gazdasági-politikai eredményeit kritizáló elemzés a hét végén Szentpéterváron kezdődő Nemzetközi Gazdasági Fórum idejére, miután a rendőrség százezer példányt lefoglalt a kiadványból.

A szállítmányt formai szabálytalanságok – a szállítólevél pontatlansága, a teherautó Szentpétervár belvárosára vonatkozó behajtási engedélyének hiánya – miatt kobozta el a hatóság, majd a szélsőségesség elleni törvényre hivatkozva „tartalmi elemzésre” továbbküldte.

Az ellenzéki Szolidaritás szervezetben szerepet vállaló Borisz Nyemcov, a néhai Borisz Jelcin elnök egykori tanácsadója és Vlagyimir Milov közgazdász által írt elemzésről várhatóan csak a gazdasági fórum után adják ki a szélsőségesség elleni törvény szempontjából készített értékelést.

A szerzők szerint a szállítmány könnyen el is tűnhet. Igaz, a Putyin. Összegzés. 10 év című munkát egymillió példányban nyomtatták ki – a héten Moszkvában már osztogatták is az írást, miután az itteni könyvfórumon be is mutatták, s persze az interneten is elérhető. A Szolidaritás azonban úgy gondolja: szimbolikus jelentősége lett volna, hogy a „putyini gazdasági csoda” – valójában csupán az olaj világpiaci árának emelkedése által biztosított növekedés – részletes leírása a nyilvánosság elé kerüljön a gazdasági fórum idején, a helyszínt biztosító Szentpéterváron is. (Új leleplező adatokat a mű nem tartalmaz, a szerzők nyilvános forrásokat használtak. Ezért is tűnik átlátszónak a szélsőségesség elleni törvényre való hatósági hivatkozás.)

A kilenc fejezetből állómunka az ország elszalasztott infrastrukturális fejlesztéséről, az elmúlt évek jelentős költségvetési többletet biztosító bevételeinek rossz felhasználásáról, a Gazprom növekedése ellenére csökkenő termelési hatékonyságáról szól. Megemlíti, hogy a gazdasági növekedés nem volt nagyobb a volt Szovjetunió tagállamainak többségénél. Viszont a gazdasági krízis alatt mindegyikőjüknél nagyobbat bukott, csaknem nyolcszázalékos csökkenést könyvelve el. Emellett kitér a Kreml szociális, a nyugdíjrendszert érintő, demográfiai programjaira, a korrupció növekedésére és az orosz vezetés kaukázusi politikájára is, amely továbbra sem biztosított stabilitást a térségben. A 2008-ban hivatalba lépett Dmitrij Medvegyev elnökre kevés szó jut, tekintettel arra, hogy a valódi hatalom az elnöki székből a kormányfőibe átült Putyin kezében van.

A Nyemcov–Milov páros Putyin elnöki posztról való távozása után hasonló elemzést adott ki – akkor csupán ötezer példányban –, majd ugyanilyen szellemben tavaly az orosz fővárost 1992 óta irányító Jurij Luzskov tevékenységéről írt összegzést. (Luzskov pert nyert a szerzőkkel szemben, akiket a bíróság becsületsértés miatt félmillió rubel [1 rubel kb. 7,5 forint] kártérítés megfizetésére kötelezte. Pert nyert a polgármester felesége, az elmúlt másfél évtizedben milliárdos építőipari vállalkozóvá lett Jelena Baturina vezette Inteko cég is, amelyet a dokumentum szintén megemlített a fővárosban elnyert építési tenderek kapcsán.)

– Nem félünk az újabb perektől – nyilatkozta Milov. Sőt, a közgazdász szerint csak hasznos lenne, hiszen a per révén még szélesebb körben terjeszthetnék elemzésüket.

Putyin tempóban. Bírálói szerint csak a magas olajár tartja az orosz gazdaságot a „víz felett”
Putyin tempóban. Bírálói szerint csak a magas olajár tartja az orosz gazdaságot a „víz felett”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.