„A víz elmossa a frusztrációmat”

A foci-vb lázában égő Madridban egy másik nemzeti sportág is virágzik: a rendszer szidása. Minden sarkon. Nem vitás, hogy a kormányfőre ráférne a válogatott kapusának, Iker Casillasnak a védőmunkája. José Luis Rodríguez Zapatero kormányfő ugyanis nem akármit akar letuszkolni az emberek torkán.

        A reform lényege, hogy a jövőben könnyebben és olcsóbban lehessen kirúgni az amúgy is állásukat féltő dolgozókat. Ettől várják, hogy megjön majd a cégek kedve az új munkaerő toborzásához.

Nem kellemes intézkedés ez egy olyan országban, ahol a munkanélküliség húszszázalékos. Ez több mint négymillió állástalant jelent. Rémisztő szám. Az egyik madridi állami munkaügyi iroda előtt kígyózó sorban az emberek idegesen, egyik lábukról a másikra állva várnak a sorukra. A 30 év körüli Rafa és Cecilia azt mesélik: „Hiába jövünk ide hetente többször, immár kilenc hónapja, ez a hely csak arra jó, hogy a segélyre jelentkezz. Munkát az életben nem fognak adni. Pedig már ott tartunk, hogy bármit elfogadnánk”. Mellettük a főiskolát végzett José María, szájában cigarettacsikkel, remegő kézzel mutatja a papírjait: „420 euró segély járna vészhelyzetben. De mit kaptam belőle? Százhúszat. Magyarázat nincs. Szeretném tudni, hogy miért, de hiába, nem állnak szóba velem. Tizennyolc év munka után két esztendeje nincs már állásom. Reménytelen a helyzet... ”

Valentin Bote Carrasco, a madridi munkaügyi hivatal vezetője segítőkészen magyaráz. „A húszszázalékos munkanélküliség napi 3200 munkahely elvesztését jelenti. Sajnos ez a szám a következő hónapokban csak növekedni fog. A legsúlyosabban érintett területek Madrid, Andalúzia és Katalónia.”

Megoldást Bote Carrasco sem tud. A rendszer több sebből vérzik. A vállalkozóknak ugyan az irodán keresztül kellene új munkaerőt felvenniük, de ez manapság ritkán történik meg. Az iroda elintézi a dolgot azzal, hogy iktatja a papírokat...

A kilátástalan helyzet miatt az állam tavaly nyáron bevezette a segély segélyét. 420 eurót adnak azoknak, akik már kimerítették a szociális hozzájárulásokat. De ez is csak feltételekkel vehető igénybe: átképzéseken kell részt venniük, illetve a velük egy háztartásban élők összbevétele nem haladhatja meg a havi 468 eurót. A pluszsegély hat hónapon keresztül jár, és a gazdaság helyzetétől függően változhat az összeg. Az 52 év felettiek automatikusan kapják. Fiatal pályakezdőnek – akik között már negyvenszázalékos a munkanélküliség – viszont csak akkor van rá esélye, ha gyereket vagy idős szülőt tart el.

A sors iróniája, hogy a BBC rövidfilm pályázatát idén márciusban egy spanyol munkanélküli nyerte meg. Közel 600 pályamunka közül. Federico Teixeira két és fél perces története egy mosógépben játszódik. A filmes a mosás műveleteit használja metaforának a spanyol dolgozók és saját helyzetére. „Ez a nap legtermékenyebb pillanata. A víz elmossa a frusztrációmat… miközben a kormány és ellenzék mossa a piszkos szenynyesét” – üzeni.

Madrid, 2010. június

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Zapaterot gúnyolják- Tüntetések garmadája munkaügyi rendelete nyomán.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.