Musical a pápáról: Ne féljetek!

Olaszországban természetes, hogy atlétatrikós, rövidnadrágos lányok-fiúkéneklik és táncolják el II. János Pál életét. A Rómában bemutatott musicalnem is az első az öt évvel ezelőtt elhunyt pápáról.

A vatikáni statisztikák azt mutatják, hogy az utód XVI. Benedekhez többen zarándokolnak el Rómába, mint egykor a lengyel pápához. Az olaszok mégis Wojtyla emlékében élnek, a (még időpont nélküli) boldoggá avatására várva.

„Ne féljetek! Tárjátok szélesre a kapukat Krisztus előtt!” A pápává választása után elhangzott szavakból lett II. János Pál 27 évig tartó szolgálatának azóta is legtöbbször idézett mondata. Ha ezt az olaszok meghallják, rögtön Wojtylára gondolnak, így a musical címe is Ne féljetek! lett.

Máshol talán szentségtörésnek tartanák, Olaszországban teljesen természetes, hogy fiatalok játszotta zenés színdarab eleveníti fel annak az egyházfőnek az életét, aki CD-lemezre is énekelt – és akit Bono Vox, a U2 zenekar frontembere coolnak nevezett.

A musical első része a fiatal Karol életét mutatja be (a Jézus Krisztus Szupersztár olasz változatának főszereplőjeként ismert Simone Sibillano alakításában) a nácik megszállta Lengyelországban, színészként, munkásként és papként, később bíborosként, egészen pápává választásáig ’78-ban. A második felvonás a világjáró és a fiatalokkal találkozó pápa évtizedeit kíséri végig. A musical is azoké a hátizsákos fiataloké, akik a 2000-es Ifjúsági Világtalálkozón kétmillióan imádkoztak Rómában a pápával, 2005 áprilisában pedig a halálára készülő II. János Pál ablaka alatt virrasztottak.

A színpadon Karol Wojtyla életének összes fontos szereplője: Szűz Mária, a náci parancsnok (aki, nem érteni, miért, pont a Joseph nevet kapta), Ali Agca,Wyszynsky bíboros és Stanislaw Dziwisz, a pápa volt személyi titkára.

A szövegkönyvet és a zenét két pap írta, don Giuseppe Spedicato és don Biagio Mandorino, akik a musicalt legelőször 2007-ben saját plébániájukon, a pugliai Novoliban adták elő amatőr fiatalokkal. „A plébániákon működő színtársulatok támaszt adnak a nehéz családi hátterű, munka nélküli fiataloknak” – magyarázta Spedicato atya. A témák között II. János Pál élete a leggyakoribb, a Szent Ferencről és Teréz anyáról tartott előadásokkal.

II. János Pál
II. János Pál életét zenében mesélik el
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.